Românii ocupă locul doi în Uniunea Europeană la frecvența bețiilor, potrivit Eurostat. 35% dintre concetățeni recunosc că au obiceiul să bea peste măsură cel puțin o dată pe lună.
Doar danezii ne întrec, arată statistica Eurostat.
Cine bea puțin și des
Cu toate astea, în ceea ce privește consumul zilnic de alcool, Portugalia, Spania și Italia ocupă primele locuri ale clasamentului, însă locuitorii țărilor respective nu exagerează cu băutura.
Eurostat a mai ajuns la concluzia că, odată cu îmbătrânirea crește și consumul zilnic de alcool. Cel mai puțin beau oamenii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani și cel mai mult, oamenii de peste 75 de ani. De asemenea, în toată Europa, bărbații beau alcool mai des decât femeile.
Nu există o cantitate benefică de alcool
Pe de altă parte, psihiatrii susțin că cele mai noi cercetări arată că nu există, de fapt, o ”cantitate benefică” de alcool, asta fiind doar un mit.
”Domnule, bunicul meu bea un pahar de vin, o țuică, un păhărel de ceva în fiecare dimineață și a trăit până la 90 de ani!”, se mai aude prin popor.
”Comportamentele care au rădăcini sociale sunt cel mai greu de atacat”, a spus psihiatrul Călin Bârleanu, la Digi24.
Efectele pe termen scurt ale consumului de alcool dau senzația că sunt pozitive, relaxare, diminuarea stresului, reducerea inhibiției, în unele cazuri.
Pot fi însă și probleme de memorie pe termen scurt pentru unii oameni care consumă alcool, poate fi afectată coordonarea, vederea.
Efectele pe termen lung ale consumului de alcoolo
În același timp, pe termen lung, un consum toxic sau chiar un consum moderat de alcool poate dezvolta toleranță, acesta fiind cel mai mare risc.
”Sunt anxios, am supărare, încerc să o înec cu alcool, cum se zice în popor, și se dezvoltă toleranța care duce automat către un consum crescut de alcool și în final la dependență. Pot apărea probleme de concentrare, probleme de memorare, probleme de integrare în grupul social sau profesional”, a mai spus Călin Bârleanu.
Psihiatrul crede că datele Eurostat nu reflectă adevărul și sunt ”extrem de optimiste”.
În România profundă, în special în mediul rural, situația ar fi și mai gravă. Femeile beau alcool cot la cot cu bărbații și de multe ori. De asemenea, copiii încep să consume alcool de la vârste fregede.