Iarna care vine este prima după 11 ani în care bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor plăti un preț mai mare pentru gigacalorie.
La finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare. Astfel, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, gigacaloria costă acum în București 330 de lei, fără TVA, notează economica.net.
Cât va costa întreținerea în blocurile din București în această iarnă, potrivit calculelor Economica.
Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.
Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.
Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.
O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.
Gazul pentru termoficarea din București are prețul plafonat
Potrivit ultimelor reglementări, CET-urile Elcen din București care produc energia termică pe care Termoenergetica o distribuie în Bucurețti plătesc gazele la un preț plafonat. Gazul ar urma să fie exclusiv cel din producția internă (extras preponderent de Romgaz) și este cumpărat de Elcen la un preț de 150 de lei/MWh, mmult sub prețul de piață. Și, de fapt, și semnificativ sub prețul plafonat pe care îl plătește și populația care se încălzește cu centrale de apartament – 310 lei/MWh, preț final cu tarife de rețea și taxe.