Primarul Nicuşor Dan a declarat, luni, după votul din CGMB pentru convocarea referendumului local, pe 24 noiembrie, că estimează costurile acestuia la 7 milioane de lei.
- El a precizat că, dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comansează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal şi la referendum se va putea vota în aceleaşi secţii de votare ca la scrutinul naţional. În cazul în care nu va fi aprobată legea care să permită utilizarea aceleiaşi infrastructuri pentru referendumul local şi pentru alegerile naţionale, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau spaţii suficient de încăpătoare pentru cele două comisii electorale.
„Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de Birou electoral municipal. El va fi acelaşi cu Biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi vom avea în fiecare secţie de votare o singură comisie şi mai multe buletine de vot: pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale şi pentru referendumul local. Dacă nu se întâmplă lucrul acesta, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau să vadă dacă sala permite funcţionarea a două comisii. Şi, bineînţeles, şi costurile vor fi ceva mai mari, pentru că oamenii aceştia trebuie plătiţi conform legii”, a explicat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PMB.
Potrivit primarului, o astfel de comasare ar permite simplificarea procesului şi reducerea costurilor. În cazul în care nu se va utiliza aceeaşi infrastructură, Primăria Capitalei va trebui să suporte costuri de aproximativ 7 milioane de lei.