Cât vor costa măștile chirurgicale produse în România. Anunțul ministrului Economiei

România va produce minim un milion de măști medicale, iar prețul acestora va ajunge la populație undeva la 2 lei, fără TVA, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Vom avea minim un milion de măști zilnic. Sunt două companii care vor produce. Mă aștept că, în urmă lansării astăzi a Registrului național al producătorilor de dispozitive și echipamente medicale, să-i vedem exact pe toți cei care vor să producă și care sunt autorizați să producă aceste dispozitive medicale, să facem un recensământ al producției. Din ce am vorbit cu cei doi producători, prețul este în jur de 2 lei. Probabil că 2 lei, fără TVA, va fi și un preț către populație”, a spus Popescu, la Digi 24, potrivit Ziare.com.

Acesta a menționat că nu va fi nevoie de o plafonare a prețului măștilor, întrucât, la ora ora actuală, există stocuri suficiente atât din țară, cât și din străînătate.

„Nu cred că vom vorbi de o plafonare. După cum ați observat, nu au mai fost atâtea speculații cum au fost la începutul acestei crize, când cererea era mai mare decât oferta. Cred că s-a ajuns, în momentul de față – și cu producția internă, și cu importurile, și faptul că există stocuri suficiente în țară – la un preț cât de cât corect al acestor măști. Motivul pentru care prețul a crescut în timpul acestei crize este prețul materialului care încă se importă, în special materialul filtrant care se folosește la toate măștile”, a afirmat oficialul.

Popescu a adăugat că prioritatea numărul 1 a ministerului pe care îl conduce este că, „până la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie, să putem avea instalată în România, la companie, un echipament care produce și materialul filtrant, în așa fel încât să avem integrată toată țesătură necesară producerii acestor măști”.

La începutul lunii aprilie, Virgil Popescu declara că producția de măști chirurgicale românești poate ajunge la un milion de bucăți zilnic începând din 15 aprilie, astfel că de la această dată nu vor mai există probleme cu aprovizionarea cu acest tip de produse. Acesta a precizat că măștile vor fi distribuite populației și personalului de asigurare a ordinii și a măsurilor de carantină.

Momentan, în România, Techtex, parte a grupului Taparo, produce 350.000 de măști /zi, iar Romarm va ajunge la o producție de 500.000 de măști/zi, până la sfârșitul lunii aprilie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati