Cătălin Drulă: Metroul de Drumul Taberei costă 175 milioane lei pe an și aduce venituri de 25 milioane de lei

Operarea secțiunii Eroilor – Drumul Taberei a Magistralei 5 de metrou costă 175 milioane de lei pe an și aduce venituri de 25 de milioane de lei, a declarat joi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. El consideră că linia M5 ar genera venituri mai mari dacă ar fi continuată către Iancului și Pantelimon.

Subvenția pentru prima secțiune a Magistralei 5 de metrou se ridică astfel la 150 de milioane de lei/an, potrivit calculelor prezentate joi de către ministrul Transporturilor în cadrul unui interviu pentru Ziare.com.

„Ca să genereze mai multe venituri, trebuie să fie continuată la Iancului, unde are din nou legatură cu rețeaua existentă, și apoi spre Pantelimon”, a mai spus Drulă.

El a amintit și despre proiectele Metrorex privind extinderea Magistralei 4 de la Gara de Nord la Gara Progresul și de Magistrala 7 Rahova – Colentina, ce trec prin cartiere aglomerate și ar trebui să fie „prioritare” față de Magistrala 6 de metrou, secțiunea către aeroport.

În prezent, Metorex derulează o licitație pentru proiectarea secțiunii Eroilor – Iancului din Magistrala 5 de metrou. Abia după finalizarea acestui contract va putea lansa o liciație pentru lucrările la structura de rezistență a secțiunii ce va subtraversa centrul Capitalei. Într-o replică pentru șeful sindicatului Metrorex, ministrul Transporturilor a prezentat structura veniturilor și cheltuielilor companiei din ultimii ani, potrivit economica.net.

Astfel, veniturile Metrorex s-au ridicat anul trecut la 1,044 miliarde de lei, din care doar 173 de milioane de lei au provenit din transportul de călători, restul fiind subvenții (683 milioane de lei) și alte venituri.

De asemenea, cheltuielile cu personalul Metrorex au fost anul trecut de 627,5 milioane de lei, potrivit datelor prezentante de Cătălin Drulă.

Secțiunea Eroilor – Drumul Taberei a magistralei de metrou M5, singura construită de la zero după Revoluție, a fost inaugurată pe 15 septembrie 2020, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati