Câte taxiuri din Bucureşti adaptate persoanelor cu dizabilităţi vor primi autorizație de la CGMB

Consiliul General al Municipiului București va supune la vot în următoarea ședință de consiliu de joi, 29 februarie, aprobarea a patru proceduri de atribuire a unui număr de 3780 de autorizații de taxi. Din acestea, 80 vor fi destinate exclusiv autovehiculelor special adaptate transportului persoanelor cu dizabilități, de exemplu în scaun rulant electric nepliabil, relatează Buletin de Bucuresti.

Primăria Municipiului București și celelalte autorități din domeniu au fost obligate de Curtea de Apel București să asigure existența a astfel de taxiuri, în urma unui proces început în 2015, cu decizie finală în 2018.

Pentru fiecare dintre cele 4 proceduri se va publica câte un anunț pe site-ul instituției, cu respectarea termenului prealabil de minim 60 de zile stabilit de lege. Autorizațiile taxi rămase neatribuite la finalul fiecărei proceduri se vor raporta la începutul procedurii următoare.

Ce a presupus acest proces

Anexată proiectului de hotărâre este sentința civilă emisă de Curtea de Apel București nr. 2547, publicată la data de 12.10.2015. Procesul a fost formulat, printre altele, împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, PMB, DGASMB, a două societăți de taxi și a șoferului de taxi care a acționat discriminatoriu, pentru fiecare dintre pârâți fiind vorba despre o altă acuză și având o altă plângere.

Potrivit acestei sentințe civile, totul a pornit de la faptul că un copil cu handicap locomotor, care se deplasează independent cu ajutorul unui scaun rulant electric, trebuia să ajungă la școală. Mama acestuia, persoana care îl însoțea și ajuta când avea nevoie, a vrut să comande un taxi, ca să nu întârzie copilul la școală, mai exact la ora de matematică.

Aceasta a comunicat dispeceratului firmei de taxi faptul că băiatul ei se află într-un scaun rulant electric. Acesteia i s-a comunicat faptul că nu există nici un taxi în București care să fie adaptat pentru transportul în condiții optime al unei persoane care se deplasează cu un astfel de scaun rulant.

Decizia a fost ca băiatul să folosească un scaun rulant pliabil, manual, pe care îl folosea prin casă, dar cu care are nevoie de ajutor, astfel luându-i independența.

Primul taxi care a venit a refuzat să îi ducă până la școală. Potrivit relatărilor din aceeași sentință, șoferul de taxi ar fi spus că „nu are loc în portbagaj de scaun” și că dacă l-ar pune în interiorul mașinii și-ar murdări mașina. Mama s-a oferit să aducă o pătură din casă să o pună în mașină, pentru a-i proteja tapițeria, însă șoferul a ales să plece.

Al doilea șofer de taxi i-a primit în mașina și i-a dus la destinație, punând scaunul rulant pliabil între bancheta din spate și scaunul șoferului, și copilul a fost transferat „în brațe” în mașină și înapoi în scaun.

Mama reclamantului, reprezentantul legal, a făcut plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire atât la primul șofer care „i-a lăsat în stradă” cât și la faptul că nu există nici un taxi adaptat persoanelor cu dizabilități în București, însă reprezentanții consiliului nu au considerat că ar fi fost vorba de discriminare. Şi-au bazat decizia pe o relatare eronată a faptelor, potrivit sentinței.

Decizia Curții de Apel

Curtea de Apel București a decis în 2015 și a dat o sentință definitivă în acest sens în 2018 în favoarea reclamantului. Aceasta a impus o serie de lucruri precum o amendă contravențională societăților de taxi și a impus ca autoritățile publice „să înlăture situația de discriminare”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati