Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului din București înaintează pe zi ce trece. Se montează fațadele exterioare, în timp ce în interior prind contur icoanele în mozaic.
Catedrala va fi deschisă pentru credincioși peste trei ani, estimează reprezentanții Patriarhiei.
Până acum, construcția a costat 200 de milioane de euro.
150 de muncitori lucrează în permanență pe șantierul Catedralei, în timp ce 120 de specialiști și pictori se ocupă doar de mozaic. Până acum, cu 90.000 de tone de mozaic au acoperit 6.000 de metri pătrați pe pereții interiori.
Și sunt abia 30 la sută din suprafață totală. 300 de sfinți vor fi bătuți în piatră și suflați în aur, la fel și peste 100 de scene biblice.
Daniel Codrescu, pictor: ”În interior, ne pregătim să montăm schela pentru turla mare, pe care trebuie să o executăm în mozaic, inclusiv decorurile specifice picturii bizantine.”
În paralel, se lucrează și la cele 60 de ferestre care vor fi acoperite de vitralii făurite de un meșter sticlar din Capitală. Pe cele 18 vitralii din altar sunt reprezentați serafimii. Băncile din lemn pentru credincioși sunt sculptate la Arad.
Piațeta, care are o suprafață de peste 10200 de metri pătrați, va fi acoperită cu marmură românească în totalitate. Pe trepte există deja o instalație de degivrare pentru a nu îngheța, iar pe unul dintre platourile din față catedralei va fi ridicat un altar în aer liber, unde vor fi oficiate slujbe, dar se vor organiza și evenimente la marile sărbători.
Sunt trei intrări principale în Catedrala cu uși din bronz, încadrate în piatră, adusă din Dobrogea. Deasupra vor fi și 24 de icoane în mozaic.
Pe terenul din față catedralei au fost construite și două galerii laterale, fiecare cu câte 26 de coloane. Una dintre galerii va fi dedicată eroilor neamului, iar acoperișurile lor este un aliaj de bronz și cupru, material folosit la moneda de 50 de cenți care nu se oxidează. În lateral va fi o parcare supraetajate cu peste 400 de locuri.
Piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului a fost pusă în 2007, iar lucrările au început trei ani mai târziu. Până acum s-au cheltuit 200 de milioane de euro. Costul total nu poate fi estimat până la finalizarea proiectului.
sursa: stirileprotv.ro