Câți ani trebuie să muncească un român cu salariu mediu pe economie pentru a-și cumpăra un apartament

Prețurile caselor din România au început să scadă ușor. Nu suficient cât să atragă cumpărători. Familiile tinere așteaptă ca prețurile să mai scadă pentru a-și achiziționa o locuință. Un român cu salariul mediu pe economie ar trebui să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra un apartament de două camere. Efortul este și mai mare pentru locuințele din cele mai bune cartiere, scrie digi24.ro.

Prețurile apartamentelor din România au crescut cu 14% în ultimul an. Familiile tinere care caută locuințe se orientează spre cele de la periferie, care costă mai puțin sau aleg să mai stea cu chirie până la noi ieftiniri.

-Un apartament cu două camere eventual într-o zonă periferă în jurul Bucureștiului (…) Liniște și cât mai multă verdeață.

-La ce buget vă orientați?

-Între 60 și 100 de mii de euro.

-Prețurile apartamentelor cred că sunt un pic ridicate. Însă cred că tot ce va urma în perioada imediat următoare, în care puterea de cumpărare va fi afectata, majoritatea dezvoltatorilor vor fi mai flexibili să ofere discounturi.

-Sunt în căutarea unei case. Am văzut și case la 150 mii euro cu TVA inclus și de 300 de mii. Mi-aș fi dorit să pot lua cu banii jos, dar o să apelez la un credit ipotecar.

Monica Dudău – marketing manager platformă imobiliare: Am avut un studiu recent în care s-a văzut că undeva la 30% dintre oameni nu sunt siguri să ia această decizie imobiliară din multe motive – prețurile imobiliare care cresc, dobânzile în creștere și costul vieții în sine.

Un român cu salariu mediu pe economie ar trebui să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra un apartament, la prețurile actuale. În septembrie, metrul pătrat locuibil s-a ieftinit scăzut ușor în Constanța și Brașov față de luna august. În București, s-a menținut la același nivel.

Specialiștii în imobiliare spun că trendul se va menține în Capitală. Mihai Cima – organizator târg imobiliare: Noi estimăm că în următorii trei ani va scădea drastic oferta din cauza autorizațiilor de construcție, datorită faptului că nu mai sunt terenuri în București pentru construcții și se mută toate construcțiile în Ilfov.

Oferta va suferi drastic și prețul din cauza aceasta e greu să scadă. Pentru a se încadra în buget, tinerii sunt nevoiți să se mute în cartiere construite fără o gândire de ansamblu. Bogdan Suditu – șef comisia Urbanism PMB: Au fost abateri de la regulile realizării documentației de urbanism și au fost propuneri de cartiere care ar fost foarte dense, în care regulile de înălțime nu ar fi fost respectate. Au fost identificate prejudicii în străzile care au fost construite sau spațiile de parcare amenajate.

Un indice creat de o platformă de imobiliare scoate în evidență care sunt cartierele bune pentru trai. Cartierul Aviatorilor din București este cel mai bine cotat potrivit acestui indice. Are trafic lejer, o calitate bună a aerului, un preț mare pe metru pătrat și multe repere, precum școlile sau parcurile. În acest top sunt și cartierele Zorilor și Gruia din Cluj-Napoca, iar din București, Primăverii și Dorobanți.

În aceste zone un apartament poate fi cumpărat cu peste două mii de euro pe metrul de pătrat util.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati