Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pierdut aproximativ 1 milion de lei în cele două luni în care a fost închis publicului și că a cerut o subvenție și nici nu va deschide pe 15 mai.
Luis Ovidiu Popa, managerul muzeului, a declarat că a cerut o subvenție suplimentară de 400.000 de lei Ministerului Culturii, în subordinarea căruia este, pentru a acoperi cheltuielile reprezentate de materialele necesare redeschiderii în siguranță. El a precizat și că a solicitat suspendarea unui Ordin de ministru din 2009, care instituie gratuitate pentru vizitarea muzeelor din subordinea MC, pe perioada vacanțelor școlare, pentru toți elevii, scrie Ziare.com.
Directorul muzeului a precizat că nu există încă o dată stabilită pentru dechidere.
„Nu știm când, pentru că ieri au fost puse de Institutul Național de Sănătate Publică și pe site-ul Ministerului Culturii niște recomandări despre care ministerul spune că nu sunt măsuri de redeschidere, că ele urmează să fie reglementate. Așa că, până nu vor fi reglementate, pentru a ști varianta finală, nu știm care sunt eforturile necesare pentru implementarea lor. Ce știm este că nu redeschidem vineri”, a spus el.
Nu există, până în prezent, o altă dată în plan, pentru că „atâta timp cât nu știm ce să facem, nu putem să ne facem niciun calcul”.
„Toată funcționarea muzeului era susținută din venituri proprii. Chiar acum am semnat și am trimis către minister o solicitare de rectificare prin care cheltuielile generate în timpul acestor luni cât muzeul a fost închis – pentru că facturile au continuat să vină, iar bani nu am mai făcut, plus cheltuielile necesare redeschiderii, atât cât am putut anticipa (măști, dezinfectant, dispense de gel) pe care le-am cumpărat deja – să fie acoperite”, a adăugat el.
Toate muzeele au aceeași problema, a subliniat Popa. „Suntem cu mai puțini bani și avem de făcut lucruri în plus”
„În perioada 10 martie – 15 mai, prin nefunctionarea expoziției permanente și a celei temporare, Antipa a pierdut 934.000 de lei. Evident că perioada va fi mai lungă, pentru că nu deschidem în 15 mai. În aceeași perioada, am acumulat cheltuieli de peste 400.000 de lei – bani despre care va spuneam că i-am solicitat.
Faptul că înregistrăm venituri mai mari decât cheltuieli nu înseamnă că aveam profit la finalul anului, pentru că încasările nu sunt liniare de-a lungul anului. La final de an, veniturile proprii ne permiteau să acoperim toate cheltuielile de întreținere și funcționare ale instituției”, a explicat el.
Subvenția anuală de 4,5 milioane de lei primită de la Ministerul Culturii ajunge doar pentru o luna, a mai spus managerul.