CCR a admis sesizarea lui Cîţu pe conflictul cu Parlamentul. Moţiunea îşi va continua traseul în Parlament – Surse

Curtea Constituţională a admis sesizarea premierului Florin Cîţu privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR.

Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern – Parlament pe tema moţiunii de cenzură, agumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art 113 alin 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, au declarat pentru News.ro surse din CCR.

Cu toate acestea, moţiunea îşi va continua traseul în Parlament, susține sursa citată, care mai spune că votul a fost unanim.


USR PLUS și AUR au depus o moțiune de cenzură dar aceasta este blocată în Parlament după ce Guvernul a sesizat CCR cu privire la legalitatea documentului.

Curtea Constituţională a discutat marţi sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură.

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, cerere formulată primul-ministru al Guvernului”, este punctul înscris pe ordinea de zi a şedinţei de marţi care a fost afişată pe site-ul CCR.

Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în care CCR dă o soluţie marţi de a admite conflictul juridic între Executiv şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, atunci preşedinţii Camerei şi Senatului trebuie să demisioneze pentru că au susţinut o procedură viciată prin care au vrut să dea jos Guvernul.

Sesizarea Curţii Constituţionale cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Guvern generat în urma depunerii moţiunii de cenzură de către USR PLUS şi AUR a fost făcută de premier cu scopul de a amâna dezbaterea şi votarea acestei moţiuni până după Congresul PNL care a avut loc sâmbătă şi la care liberalii l-au ales pe Cîţu în funcţia de preşedinte al partidului.

Guvernul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.

Documentul face referire la „comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”.

Social-democrații au anunțat că vor vota moțiunea

Social-democrații au anunțat că vor vota moțiunea, dacă aceasta trece de CCR. Iar dacă dacă demersul USR-AUR se blochează la Curtea Constituțională, atunci vor depune propria moțiune de cenzură.

„Mâine avem decizia CCR. Dacă nu există conflict, imediat intră pe ordinea de zi, într-o zi sau două, la vot moţiunea şi tot PSD-ul va vota această moţiune. exista conflict, imediat dupa decizia CCR0ului, anuntul deciziei CCR-ului eu am anunţat deja colegii, avem un Consiliu Politic Naţional.

Trebuie să convocam un Birou Permanent Reunit si după o zi am vota moțiunea”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati