CCR a decis că impozitarea pensiilor speciale cu până la 85% este neconstituțională

Judecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, este neconstituțională.

„În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va redacta într-un termen scurt și se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale, informează Digi24.

Decizia CCR vine după mai multe luni în care judecătorii constituțional au amânat soluția.

Parlamentul a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, ar fi urmat să fie impozitate cu 85% dacă pensia este mai mare de 7.000 de lei și cu 10% pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege. Legea a fost atacată la Curte și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati