CCR a decis – Data alegerilor o stabilește Guvernul, nu Parlamentul / Prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională

CCR a decis, miercuri, că data alegerilor va fi stabilită de Guvern, nu de Parlament, iar p relungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, potrivit unor surse din cadrul Curții, citate de Agerpres.

  • În cazul admiterii uneia dintre sesizări, s-a stabilit că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face în Parlament, nu prin OUG.

Pentru a doua sesizare, CCR a hotărât că există un paralelism legislativ pe care Constituţia nu îl agreează, au precizat sursele citate.

Premierul Ludovic Orban spunea că alegerile locale ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie,  având în vedere că estimările privind valul a doilea al epidemiei de COVID-19 sunt pentru perioada 15 octombrie – 1 noiembrie, iar alegerile parlamentare ar putea avea loc pe data de 6 decembrie.

„După evaluările făcute de epidemiologi, cel mai probabil în lunile iulie- august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, dacă respectăm regulile și văd că românii sunt serioși. De asemenea, a scăzut numărul de îmbolnăviri sub 200. Pentru a face o campanie electorală, ai nevoie ca nivelul epidemiei să fie foarte scăzut și de o perioadă de timp pentru campanie. Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Estimările privind valul al doilea este 15 octombrie – 1 noiembrie”, a declarat premierul Ludovic Orban, la România TV.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati