Ce a rezultat, în ultimele 14 zile, din acțiunile MAI pentru destructurarea grupurilor infracţionale

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a susţinut o declaraţie de presă, vineri, cu privire la acţiunile desfăşurate de efectivele MAI pentru combaterea infracţionalităţii şi, în special, pentru destructurarea grupurilor infracţionale.

În ultimele 14 zile, pentru destructurarea unor grupări infracţionale, au fost organizate peste 70 de acţiuni operative de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate 454 de percheziţii domiciliare.

În urma acestor activităţi, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 296 de persoane: 120 de persoane au fost reţinute, iar 92 au fost arestate preventiv. De asemenea, 80 de persoane au fost plasate sub control judiciar, iar faţă de alte patru s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

În plus, în urma acţiunilor operative de amploare au fost dispuse măsuri asiguratorii în valoare de peste 14 milioane de lei.

Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, luptătorii S.I.A.S. şi procurorii D.I.I.C.O.T. -au efectuat 30 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, ai cărui membri ar fi comis infracţiuni de tentativă la omor calificat, şantaj, proxenetism, viol, trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Percheziţiile au avut loc în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Vaslui şi Braşov. 12 membri ai grupării au fost reţinuţi, iar faţă de doi a fost luată măsura controlului judiciar.

Liderul grupării ar fi asigurat protecţia organizaţiei criminale cu ajutorul unor foşti sportivi sau bodyguarzi în diverse cluburi de noapte din Bucureşti, folosindu-se şi de relaţiile de amiciţie pe care le-ar fi avut cu majoritatea liderilor lumii interlope din România. Acesta era cunoscut pentru faptul că ordona acţiuni extrem de violente împotriva persoanelor cu care avea divergenţe cu privire la activităţile infracţionale. În cel puţin două situaţii, liderul grupării ar fi ordonat oamenilor săi să-i atace în trafic pe rivali în timp ce se aflau în zone necirculate. Aceştia au fost scoşi de pe drum şi li s-au aplicat lovituri cu obiecte contondente, precum ţevi metalice şi cuţite.

Începând cu anul 2012, liderul grupării ar fi coordonat derularea unor activităţi de proxenetism pe teritoriul Elveţiei, Italiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Spaniei. În cursul lunii martie 2020, când a fost declarată pandemia de COVID-19 şi produsele de uz sanitar, precum măştile de unică folosinţă, alcoolul sanitar sau dezinfectanţii se găseau cu dificultate, membrii grupării ar fi achiziţionat cantităţi mari de astfel de bunuri şi le-ar fi revândut la preţuri de speculă cetăţenilor care aveau nevoie de ele, fără a emite facturi fiscale şi deci eludând în acest fel plata taxelor aferente.

Cercetările cu privire la activitatea grupării infracţionale au fost demarate de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T., iar, pe parcursul cercetărilor, având în vedere calitatea unora dintre suspecţi, a fost solicitat sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au desfăşurat acţiuni de investigaţii sub acoperire cu grad înalt de complexitate pentru documentarea faptelor a doi poliţişti care ar fi sprijinit activitatea grupării de crimă organizată.

Astfel, unul dintre cei doi suspecţi, la data comiterii faptelor comisar de poliţie în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi membru al unui grup care se ocupa de paza cluburilor din Bucureşti, a iniţiat o relaţie de colaborare cu liderul grupării infracţionale. Împreună cu acesta, a întreprins demersuri pentru deschiderea şi administrarea a 2 case de pariuri sportive folosite pentru spălarea banilor proveniţi din activităţi ilegale. De asemenea, poliţistul acorda ,,consiliere juridică” atunci când liderul grupului sau alţi membri erau implicaţi în comiterea unor infracţiuni.

Cel de-al doilea poliţist ar fi primit mită în valoare de 5.000 de euro pentru că a susţinut că are influenţă asupra unui procuror sau judecător şi îl poate determina să înlocuiască măsura arestării preventive dispusă faţă de unul dintre membri grupării, cercetat pentru tentativă la omor. Victima ar fi denunţat activităţile infracţionale ale grupării. În scop de intimidare, denunţătorul ar fi fost atras la o adresă din Bucureşti şi atacat cu o sabie.

La rândul lor, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au destructurat o grupare infracţională, specializată în trafic de persoane şi trafic de minori. Astfel, membrii grupării ar fi racolat, de pe teritoriul României, şi transportat în ţări din UE, mai multe tinere, pe care le-ar fi obligat să practice prostituţia în folosul lor. Acestora li s-au reţinut actele de identitate şi erau agresate fizic dacă nu se supuneau ordinelor membrilor grupării infracţionale.

Ieri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj au efectuat 29 de percheziţii, în judeţele Gorj, Dolj şi Olt, într-un dosar penal de evaziune fiscală, fiind vizate persoane care desfăşoară activităţi de achiziţie, transport şi vânzare a materialului lemnos. Prejudiciul estimat este de 2.000.000 de lei.

Într-un alt caz, poliţiştii din Alba au efectuat cercetări într-un dosar în care mai multe persoane au fost prejudiciate cu 60.000 de lei după ar fi transmis date bancare unor bărbaţi, cu care ar fi luat legătura prin intermediul unor anunţuri matrimoniale publicate pe un site, pentru a obţine materiale cu conţinut erotic. Bărbaţii respectivi s-ar fi folosit în mod ilegal de datele bancare obţinute, le-ar fi asociat unor aplicaţii mobile şi le-ar fi folosit pentru diferite plăţi şi chiar tranzacţii financiare în folosul lor.

În ultimele două săptămâni, efectivele MAI au prins în flagrant 2.851 de autori de infracţiuni şi au depistat aproape 200 de persoane care erau date în urmărire naţională sau internaţională.

În ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate în ultimele două săptămâni, precizez că echipajele de Poliţie şi Jandarmerie au constatat peste 110 mii de contravenţii şi au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 44 de mii de lei.

Cu privire la acţiunile desfăşurate în ultimele două săptămâni pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară, precizez că au fost verificate mai mult de 300 de mii de persoane şi 30.000 de operatori economici, fiind aplicate peste 11.000 de sancţiuni contravenţionale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati