Ce amenzi a dat ANRE furnizorilor și distribuitorilor de energie, în urma unor controale efectuate în februarie și martie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat furnizorii şi distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 2,970 milioane de lei, în perioada februarie – martie 2022, potrivit unui comunicat, relatează Agerpres.

ANRE a anunțat că a aplicat amenzi în valoare de 2.970.000 de lei, după cum urmează: Enel Energie (energie electrică) – 400.000 lei, Enel Energie Muntenia (energie electrică) – 400.000 lei, Enel Energie (gaze naturale) – 130.000 lei, Enel Energie Muntenia (gaze naturale) – 100.000 lei și Premier Energy (gaze naturale) – 10.000 lei, printre altele.

Și societatea Nord Gaz a fost amendată cu 270.000 de lei, pentru că a emis oferte-tip pentru clienții finali, însă acestea nu au cuprins toate informațiile obligatorii prevăzute de lege. De asemenea, compania nu și-a îndeplinit obligația de a-i notifica pe clienți cu privire la modificarea prețului de furnizare a gazelor, cu 30 de zile înainte, așa cum prevede legea. Amenzi contravenționale au fost aplicate și companiilor Distrigaz Sud Rețele și Distribuție Energie Electrică România.

Autoritatea a efectuat controalele în baza sesizărilor făcute de clienți, dar și ca măsură de verificare și de supraveghere a felului în care furnizorii și distribuitorii respectă reglementările în vigoare. În urma controalelor, principalii furnizori și distribuitori au fost amendați în total cu 220.000 de lei pentru că fie au elaborat oferte către clienți fără să respecte reglementările, fie nu au respectat obligația de a actualiza baza de date de măsurare din aria lor de responsabilitate.

Alte companii au fost sancționate pentru că nu au respectat standardul de performanță pentru distribuția energiei electrice sau nu au răspuns solicitărilor primite de la consumatori. Amenzi au primit și companiile care nu au furnizat datele și documentele necesare controalelor efectuate de ANRE și care nu au returnat clienților finali sumele datorate, în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de lichidare, atunci când aceasta avea sold negativ.

ANRE a transmis că va continua să efectueze controale și să sancționeze practicile abuzive ale companiilor care operează în sectorul energiei și, respectiv, al gazelor naturale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati