Un raport preliminar prezentat de echipa proiectului ION arată subiectele principale de interes pentru românii din țară și din diaspora, conform Ministerului Digitalizării.
Educația ca prioritate națională, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și a condițiilor pentru persoanele cu dizabilități sau pentru persoanele vârstnice, precum și nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață în orașele mari din țară se numără printre subiectele principale de discuție ale românilor cu ION, soluția de inteligență artificială creată de cercetători și experții în tehnologie din România pentru a reprezenta vocea românilor.
Deși este încă în faza inițială de învățare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanții guvernului. Pe lângă nevoia de a îmbunătăți sistemele de educație și de sănătate din România, cetățenii au transmis preocuparea privind salariile și pensiile mici, în contextul inflației și a prețurilor tot mai mari, atât la alimente cât și pentru medicamente și serviciile medicale.
În ceea ce privește condițiile de viață din orașele mari, românii au trimis numeroase mesaje punctuale legate de modul de administrare a domeniului public, exprimându-și dorința pentru mai multe parcuri și spații verzi, piste de biciclete dar și pentru fluidizarea traficului din marile orașe, pe primele locuri pentru feedback fiind București, Brașov și Ploiești.
Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și combaterea corupției au completat lista de teme abordate de români în interacțiunea lor cu ION.
Cifrele proiectului la 10 zile de la lansare:
* Peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje.
* Aproape 1000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION: olimpici internationali, studenți români la Cambridge, Oxford, Harvard, și la facultățile de top de tehnologie din România.
* Zeci de companii private vor sa se implice în proiect (românești și străine), să susțină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul.
* Aproape 10 mii de oameni au votat ca ION sa vina in orasul lor. Momentan, pe primul loc este București, urmat de Iași, Cluj și Timișoara.