Ministrul Justiției a analizat astăzi eseurile transmise în cadrul unui concurs organizat de instituție având ca temă principală hărțuirea pe internet. Din păcate, Alina Gorghiu a descoperit că traumele cauzate de hărțuirea online sunt majore, însă apelează tot la părinți pentru a rezolva problema.
“Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri! Putem să-i ajutăm!
Sunt lucruri pe care le-am descoperit cu mare tristețe citind eseurile trimise la Ministerul Justiției de către liceeni, în cadrul concursului “Legile se aplică și pe Net”. Modul în care îi afectează cyberbullyingul, traumele prin care trec sau faptul că le este furată identitatea online…sfâșietor. Sunt doar copii…care au nevoie de ajutorul nostru! Îmi doresc ca fiecare copil din România să știe că nu e singur!”, spune aceasta.
Mesajele sunt într-adevăr șocante, dar din partea ministerului nu a venit deocamdată nici o propunere legislativă practică de sancționare a unor astfel de abuzuri.
„Întrebarea lui Luca, clasa a 10-a din Suceava, ,,Este permis online tot ceea ce legea nu interzice?” deschide o dezbatere despre limite. Camelia, clasa a 12-a din București, merge și mai departe și trage un semnal de alarmă: ”Cyberbullyingul duce la superlativ bullyingul, urmărind victima chiar și atunci când aceasta părăsește contextul în care se produce violența psihologică, de exemplu școala”. Curajul pe care îl are Francesca-Denisa, clasa a 10-a Focșani, de a spune ce a pățit, pentru că știe că ”există numeroase cazuri de acest gen cu care se confruntă adolescenții” este excepțional. Matei, clasa a 10-a București, subliniază și el că “bullyingul pe internet e periculos. E periculos pentru că te poate face să te simți singur și fără stimă de sine…”. Maria, clasa a 10-a din Constanța, vorbește despre regulile dure ale internetului: „Mănâncă sau vei fi mâncat. Internetul nu este o jucărie”,
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au avut curajul să povestească experiențele prin care au trecut! Abia aștept să îi cunosc pe toți cei care au ales să se înscrie la acest concurs!
Ps: de ziua internaţională pentru accesul universal la informație, vă invit să citiți lucrările lor pe pagina Ministerul Justiției.”, transmite Alina Gorghiu.
Aceasta roagă părinții să se adreseze ministerului la link-ul de AICI