Ce condiții pune MApN la asigurarea RCA a mii de mașini

Ministerul Apărării vrea să-și asigure RCA peste 2800 de autovehicule (microbuze, autoturisme de teren și oraș, motociclete, remorci etc.) din mai multe județe. Pentru că va plăti bani mulți le impune asigurătorilor să nu vină cu prețuri diferite în funcție de criterii precum localitate, vârsta, sexul sau religia conducătorului auto, relatează HotNews.ro.

Ministerul Apărării, prin Unitatea militară 02574, vrea să încheie un acord cadru pe 12 luni pentru achiziția de asigurări RCA pentru peste 2800 de autovehicule înregistrate în parcul său auto din mai multe județe din țară, potrivit unui anunț de licitație publicat joi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Fiind vorba de multe mașini a căror asigurare RCA este estimată la peste 13,7 milioane de lei (fără TVA), MApN pune condiții în privința prețurilor:

  • „Tariful de primă anuală de asigurare R.C.A. va fi unic pentru fiecare categorie de tehnică și nu va fi diferenţiat în funcţie de data încheierii poliţelor de asigurare, vechimea vehicului, localitate, vârsta, sexul sau religia conducătorului auto etc;”, se arară în caietul de sarcini.

Cu alte cuvinte, MApN le cere asigurătorilor să nu vină cu prețuri RCA care să difere în funcție de criterii precum vechimea vehicului, localitate, vârsta, sexul sau religia conducătorului auto etc.

  • „La încheierea poliţelor de asigurare, în funcţie de istoricul fiecărui autovehicul şi perioada pentru care urmează a fi asigurat, se vor aplica reducerile/majorările permise de sistemul bonus-malus.”, se mai arată în caietul de sarcini.

Amintim că piața RCA este liberalizată în UE și asigurătorii sunt liberi să introducă zeci de criterii de segmentare atunci când fac prețurile RCA, câtă vreme un actuar independent avizează respectivele criterii. Asigurătorii nu mai sunt obligați să notifice aceste criterii nici către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Este puțin probabil însă ca prețurile RCA să depindă de sex și religie. Surse din piața asigurărilor au declarat pentru HotNews.ro că nu ar exista aceste două criterii de segmentare.

Diferențierea prețurilor RCA în funcție de sex la prețurile RCA a fost interzisă în UE din decembrie 2012, după ce o decizie a Curții Europene de Justiție a decis că acest criteriu de diferențiere nu este compatibil cu principiul fundamental al egalității de tratament între femei si barbati in cadrul Uniunii Europene (UE).

  • HotNews.ro a solicitat mai multe explicații ASF cu privire la criteriile de segmentare (inclusiv sex sau religie) folosite de asigurătorii din România la alcătuirea prețurilor RCA și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati