Ce fac bucureștenii cu trotinetele electrice închiriate. Cele mai multe rămân fără roți, ghidon sau GPS

Fără roți, ghidon și GPS, așa sunt găsite trotinetele electrice din Capitală. Pe scurt, bilanțul unei firme care închiriază astfel de vehicule arată că 50 de trotinete din 500 au fost vandalizate. Cu aceeași situație se confruntă și firmele care închiriază mașini sau biciclete. Explicația? Sociologii consideră că atunci când plătesc pentru închiererea unui lucru, românii au senzația că devin proprietari și nu mai țin cont de nimic.

Cu acest gând in minte, zeci de utlizatori din București distrug trotinetele electrice pe care le închiriază, iar firmele rămân cu trotinete distruse și cheltuieli pentru reparații.

-Asta e una din trotinetele găsite de băieți azi noapte. Cineva i-a luat softul, roțile, ghidonul și a lăsat doar cadrul.

-Asta a fost folosită fără aplicație, cineva a smuls cu totul acest furtun de încărcare.

Defecțiunile îi pun pe proprietari la cheltuială

„O trotinetă e 400 de euro, îi pui și GPS, îi modifici softul, toate astea sunt la 650 de euro. Deci imaginează-ți o pierdere de 50 de trotinete de când ai început din 10 mai până acum”, Cosmin Hodor – manager firmă trotinete electrice.

Unii preferă să le arunce în Lacul Herăstrău, alții în Dâmbovița

Când rămân în pană de metode prin care să distugă piesele, oamenii găsesc alte variante. Toate acestea se intâmplă pentru că românii nu fac distincția între dreptul de utilizare și dreptul de proprietate. „Și atunci nervii, supărarea, ne fac să ne răzbunăm pe obiectul care nu ne aparține”, explică sociologul Gelu Duminică.

La o școală din Brăila, s-a trecut la un alt nivel: trotinetele pică din cer.

Pățiți sunt și cei care pun la dispoziție biciclete de închiriat. Unii utilizatori le-au cățărat în copaci sau le-au abandonat în tufele de verdeață. Doar în 9 luni, 300 din cele 2.000 de biciclete ale unei firme de inchiriere au fost vandalizate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati