Ce facem când avem simptome de COVID-19. Procedura care trebuie urmată, explicată de ministrul Nelu Tătaru

Persoanele care au simptome similare bolii COVID-19 trebuie să urmeze anumiţi paşi, pentru a vedea dacă a luat virusul sau nu, dar şi pentru a fi precaut, să nu infecteze alţi oameni, în cazul în care este pozitiv.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat ce trebuie să facem fiecare dintre noi atunci când avem semne de COVID şi nu ştim dacă am luat coronavirusul sau nu, potrivit Antena3.

„În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital. (…)

După testul COVID, aşteptăm rezultatul acasă, în izolare

Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate defințiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”, a explicat Nelu Tătaru.

Odată făcut testul, stăm acasă în izolare până vine rezultatul.

„Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. (…) Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore.

Nelu Tătaru: Chiar dacă nu rămânem internaţi, e nevoie de aviz DSP

Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări.

Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Cele mai frecvente simptome COVID

Cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu coronavirus sunt febră, tuse seacă, oboseală.

De asemenea, pot apărea şi dureri de cap și dureri musculare, durere în gât, diaree, conjunctivită, pierderea gustului sau a mirosului, o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini ori de la picioare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati