Merită să se bucure de vacanță și bucureștenii care nu-și permit să plece, în această vară, nici la munte, nici la mare și nici nu au bani să intre la ștrandurile și piscinele private din oraș.
Iată ce posibilități oferă primăriile de sector în această vară, dar și ce pregătesc pentru viitor.
În cadrul celui mai recent episod al podcast-ului Citizen, Irina Zamfirescu – activist pentru drepturile omului la Active Watch – a explicat că toți bucureștenii au nevoie de vacanță. Chiar și cei cu bani puțini.
Tocmai pentru ei, ideal ar fi ca primăriile să aibă ștranduri sau alte locuri de relaxare cu prețuri accesibile.
spotmedia.ro a întrebat toate primăriile de sector dacă administrează astfel de ștranduri, aqua parcuri, plaje, zone de grătare sau baze sportive și alte asemenea locuri în care bucureștenii care nu-și permit un concediu să se poată, totuși, relaxa, la prețuri accesibile.
Din păcate, din răspunsurile pe care le-am primit, reiese că niciuna dintre primăriile de sector nu are ștranduri sau bazine de înot funcționale, la care să se poată intra la un preț accesibil. Puține sunt și locurile pentru grătare, dar și plajele din oraș.
Iată ce ne-a transmis fiecare primărie, cu excepția celei din Sectorul 1, care nu a răspuns solicitării de informații pe care pe care spotmedia.ro a trimis-o încă din 23 iunie 2022.
Sectorul 2: Bazin de înot pentru copii și parc de distracții, dar și zone de grătare. Se lucrează la parcuri
Primăria Sectorului 2 ne-a transmis că nu are în administrare ștranduri, aqua parcuri sau spații amenajate pentru plajă.
Instituția deține un singur bazin de înot, cu suprafață totală de 1.242 metri pătrați (cu tot cu vestiare și alte anexe), situat în incinta Școlii 25. A fost construit cu bani de la Compania Națională de Investiții și predat, ulterior, primăriei de sector.
Iar primăria – din cauza costurilor de mentenanță și administrare – i l-a dat școlii, pe bază de protocol, în anul 2018. Și, la rândul ei, școala îl administrează în parteneriat cu o asociație sportivă.
În ședința de pe 27 iulie 2022, Consiliul Local al Sectorului 2 a votat un proiect care prevede că bazinul va putea fi folosit gratuit de toți elevii din sector. Evident, cu program și restricții, de vreme ce nu va fi loc zilnic pentru zeci de mii de elevi, într-un bazin de dimensiuni medii.
Primăria Sectorului 2 ne-a transmis și că are locuri amenajate pentru grătar în parcurile: Lunca Florilor, Pantelimon, Dobroești, Morarilor, Plumbuita și Fabrica de Gheață.
Instituția deține și un mic parc de distracții. E amplasat în Parcul Tei. Iată prețurile, așa cum au fost ele adoptate prin în 2019, prin intermediul Anexei 2 a Hotărârii de Consiliu Local 10/30.01.2019.
Există și o serie de reduceri. Copiii sub 5 ani însoțiți de un adult se pot da gratuit în Roata Mare, Roata Mică și Carusel.
Iar grupurile mai mari, cu peste 15 persoane care utilizează același echipament, au reducere de 50%.
Primăria Sectorului 2 consideră că și parcurile fără tematică sunt locuri adecvate pentru relaxare. Și continuă să investească în ele. A reamenajat Parcul Sticlăriei și Icoanei și acum lucrează la Parcul Morarilor.
În plus, întocmește documentații pentru a reface – începând din 2023 – Parcul Național (care ar putea avea tematică sportivă) și parcurile Plumbuita 1 și Plumbuita 2.
Primarul Radu Mihaiu (USR) a transmis că vor avea loc și dezbateri și dialoguri deschise cu comunitatea și că, indiferent în ce mod se vor reamenaja, ambele parcuri vor avea oricum atât loc de relaxare, cât și spații pentru sport și locuri de joacă.
Primăria de sector ne-a transmis și că va semna cu Ordinul Arhitecților din România un contract pentru pregătirea unui concurs internațional de soluții cu tema „Amenajarea, reconfigurarea sistematizarea zonelor aferente Salbei de lacuri din Sectorul 2 – zona Lacul Tei, zona Lac Plumbuita, zona Valea Saulei, zona Râul Colentina și Lacul Fundeni, zona Lacul Dobroești și Pantelimon”.
Sectorul 3: baze sportive pentru fotbal, baschet și tenis. Parc acvatic aproape finalizat, dar cu viitor incert
La solicitarea spotmedia.ro, primăria condusă de Robert Negoiță ne-a răspuns doar că „pe raza administrativ teritorială a Sectorului 3 sunt amenajate baze sportive în următoarele zone: Drumul Lunca Bisericii, Parcul Teilor, Drumul Lunca Cetății, Calea Vitan, unde se pot desfășura diferite activități sportive (fotbal, baschet, tenis, tenis de masă etc).
Ceea ce n-a menționat Primăria Sectorului 3 este că a cheltuit 149.437.872 lei (echivalentul a circa 30 de milioane de euro) pentru a construi, în Parcul Pantelimon, un parc acvatic. L-a dotat deja cu aproape tot ce îi trebuie, mai puțin mobilier de bucătărie și de bar.
Per total, ar mai avea nevoie de doar circa 1,5 milioane de euro pentru a-l deschide. Dar nu vrea să o facă, ci vrea să-l concesioneze unei firme care să facă investiții, în următorii ani.
Dacă primăria va reuși să scoată la capăt operațiunea de concesionare, atunci acea firmă va face bani de pe urma parcului acvatic construit din bani publici.
Prețurile de acces propuse sunt mari, cuprinse între 99 lei și 119 lei pe zi pentru un adult. În teorie, cine poate plăti atât de mult pentru a sta la plajă o zi s-ar putea duce și la mare (chiar dacă și-ar petrece vacanța în condiții modeste).
La jumătatea lunii iulie, Consiliul Local al Sectorului 3 a refuzat să adopte proiectul de concesionare a parcului acvatic și i l-a returnat primăriei de sector, care să-l reanalizeze.
Cel mai probabil, acest parc acvatic nu se va deschide mai devreme de 2023.
Sectorul 4: O plajă ecologică gratuită și un parc nou, care va fi gata în 2023
Primăria Sectorului 4 ne-a transmis că nu deține bazine de înot, ștranduri, parcuri acvatice sau zone de grătare. Și nici nu are în plan să înceapă astfel de investiții, în viitorul apropiat.
Are doar o plajă ecologică – adică o suprafața cu iarbă pe care cetățenii pot sta la soare, gratuit, în costum de baie – în Parcul Tineretului. E loc de câteva sute pe persoane pe acest spațiu verde.
Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, administrează mai multe porțiuni din Parcul Tineretului (cum ar fi Lumea Copiilor). Porțiunile de parc de care se ocupă Sectorul 4 sunt mai curate și arată mai bine decât cele pe care PMB le are în grijă, prin intermediul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
În plus, Primăria Sectorului 4 amenajează, cu circa 40 de milioane de lei, un parc numit „Tudor Arghezi”, la intersecția Bd Metalurgiei cu Str. Dealul Bisericii. Acesta va avea locuri de promenadă și de joacă, dar și un centrul multicultural.
Ar trebui să fie gata în cursul anului viitor.
Sectorul 5: Primăria întreține parcurile existente și atât
„Primăria Sectorului 5 nu deține în administrare ștranduri, aqua park-uri, bazine de înot, baze sportive sau zone amenajate pentru grătar, la care cetățenii sectorului să aibă acces în scop recreativ”, a transmis instituția, la solicitarea spotmedia.ro.
Și nici nu intenționează să investească, în viitorul previzibil, în astfel de facilități.
Primăria susține, însă, că desfășoară „un amplu program de înfrumusețare, amenajare, reamenajare și reabilitare a spațiilor verzi pe care le administrează”, pentru a crea „un ambient cât mai sănătos și mai sigur pentru cetățenii care locuiesc sau tranzitează Sectorul 5”.
Sectorul 6: Bazin de înot cu taxă, pumptrack și terenuri de sport, la școli. Se amenajează cel mai lung parc liniar din Europa
Primăria Sectorului 6 a transmis, la solicitarea spotmedia.ro, că are un bazin de înot cu o lungime de 25 de metri și 5 culoare, la Școala 311, de pe strada Gârleni. A fost inaugurat în 2020, iar acum e închiriat de o societate numită Aqua Sport.
Potrivit mai multor hotărâri de Consiliu Local, prioritate la folosirea bazinului au elevii Școlii 311 și ai celor din împrejurimi, care primesc vouchere cu reduceri din prețul de acces practicat de firma care administrează bazinul de înot.
Toți ceilalți bucureșteni care nu beneficiază de vouchere pot folosi bazinul la tarifele stabilite de Aqua Sport, de luni până vineri între orele 07:00 și 08:30, dar și între 21:00 și 21:50. De asemenea, bazinul este disponibil tuturor celor care plătesc sâmbăta și duminica între orele 8.00 și 10.00, dar și 13.00 și 16.00.
Prețul variază între 60 de lei pentru o intrare și 400 de lei pentru acces nelimitat (în timpul programului) timp de o lună. De asemenea, există pachete pentru familii. Spre exemplu, un abonament lunar pentru o familie cu 4 persoane costă 1.000 de lei.
Tarifele nu sunt nici aici chiar pentru toate buzunarele. Dar scopul principal al bazinului e să le folosească elevilor, nu să fie loc de înot de agrement pentru adulți.
În principiu, judecând după programul redus al bazinului pentru publicul larg, ar fi mai avantajos pentru un adult să meargă la o piscină privată, unde prețul accesului pentru o zi întreagă, cu tot cu șezlong, începe de la 70 de lei.
Pe lângă bazin de înot, primăria condusă de Ciprian Ciucu ne-a transmis că oferă bucureștenilor acces – în afara programului școlar – la terenurile de sport în aer liber și spațiile de recreere, din curțile a 34 de școli și licee din sector.
Instituția ne-a comunicat și că are 145 de locuri de joacă, dintre care 31 sunt în parcuri. 15 locuri de joacă degradate sunt în curs de amenajare.
Primăria Sectorului 6 ne-a mai transmis că a amenajat 13 spații verzi și locuri de agrement – printre care și Promenada de pe malul Lacului Morii. De asemenea, în zona unor blocuri ANL există un pumptrack, adică un parc tematic.
În plus, lucrează la reamenajarea altor 18 spații, printre care Parcul Liniei, despre care primarul Ciprian Ciucu spune că va fi cel mai lung parc liniar din Europa.
sursa: spotmedia.ro