Ce înseamnă simptome ușoare de Covid-19, când poți sta acasă, și când trebuie să mergi la spital

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, a explicat ce însemană simptome ușoare și când este momentul în care pacienții trebuie să meargă la spital.

Pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de Covid-19 vor fi monitorizați și tratați de medicii de familie.

„Pacienții care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme ușoare când pacienții pot rămâne acasă.

Dacă au semne de infecție de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcție și de locurile în spital”, a spus Musta, scrie Digi24.

Medicul a precizat și după cât timp de simptome ușoare, dar persistente, ar trebui pacienții să meargă la spital.

„La acest virus, în 5 – 7 zile starea se înrăutățește, simptomele devin mai grave, atunci trebuie să sune la 112 ca să se interneze.

Dacă durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare și să primească recomandări. Evaluarea se face într-o singură zi, când se fac investigații biologice conform unui protocol, investigații imagistice. Pacientul poate fi trimis acasă sau, dacă se consideră că este cazul, să fie internat într-un spital nivel 1 sau spital suport.

Acum, noi nu avem niciun loc, tot ce se prezintă pentru evaluare direcționăm spre spitalele suport.”, potrivit lui Virgil Musta.

Și medicul de familie își poate da seama dacă pacientul respiră greu sau sacadat, a spus medicul.

Singura posibilitate de a determina cât de gravă este problema respiratorie este determinarea saturației oxigenului. Dacă pacientul are o saturație scăzută, trebuie făcute investigații biologice, a precizat medicul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati