Ce înseamnă sistemul „kiss and ride“ care începe să fie implementat la tot mai multe școli din București

2
703
Foto: Facebook / Ciprian Ciucu

Două școli din Capitală au implementat un sistem care îi permite părintelui să oprească mașina în fața școlii, iar paznicul să preia copilul. În acest fel, nu se blochează traficul în fața unității de învățământ.

Sistemul “Kiss and Ride” a fost montat la Școala Gimnazială Sf. Andrei de pe Aleea Parva din București.

 • Este vorba despre un sistem “debarcare/îmbarcare”, un culoar pe unde părinţii intră cu maşina, opresc în faţa şcolii, iar paznicul preia copilul pentru a-l conduce în siguranţă în curtea instituţiei de învăţământ, a anunţat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu pe Facebook.

 

„Astăzi s-a montat cel de-al doilea sistem ‘Kiss and Ride’, din Bucureşti. Un sistem de îmbarcare/debarcare. Haosul din jurul şcolilor este generalizat. Este nevoie de sistematizarea spaţiilor din dreptul şcolilor. Maşinile vin din toate direcţiile, în acelaşi timp, caută locuri în care să oprească, dau ocol peste ocol să găsească un loc de parcare, parchează pe oriunde, poluând şi crescând inconfortul în zonă.

Cum funcţionează: un culoar pe unde părinţii intră cu maşina, opresc în faţa şcolii, paznicul preia copilul. Copilul îşi ia la revedere de la părinte, apoi este condus de către paznic în siguranţă în curtea şcolii. Părintele pleacă apoi către muncă. Timp total pentru a lăsa copilul la şcoală este de aproximativ 20 – 30 de secunde. Simplu, în siguranţă, rapid, fără haos, fără blocaje, fără nervi, fără claxoane”, a explicat Ciprian Ciucu.

El a precizat că modelul va fi replicat acolo unde situaţia o permite.

Potrivit lui Ciucu, multe şcoli din sector primesc elevi din localităţile învecinate, iar aceştia sunt aduşi la unităţile de învăţământ cu maşina.

“Ştiu şi care sunt criticile: da, părinţii nu ar trebui să aducă copiii la şcoală cu maşina. Asta, într-o lume ideală, unde şcoala este lângă casă. Dar, din păcate, metodologia de înscriere la şcoală a Ministrului Educaţiei permite de zeci de ani de zile viza de flotant. Foarte multe şcoli din Sectorul 6 primesc astfel elevi din Bragadiru, Domneşti, Chiajna, Ciorogârla, Clinceni etc. Aceste reglementări se fac la nivel naţional, nu local. Noi facem tot ce putem şi ce nu putem schimba prin reglementare sistematizăm prin efortul nostru. Azi am început cu Şcoala Gimnazială Sf. Andrei de pe Aleea Parva, şcoala cu cea mai mare presiune demografică (din afara Bucureştiului) aflată în Sectorul 6. Radu Mihaiu, game on!”, a mai scris primarul Sectorului 6.

În urmă cu o săptămână, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţa montarea primului sistem ‘Kiss and Ride’ din Bucureşti.

“O idee simplă, dar pentru care am avut nevoie de aproape un an de la idee la implementare. Mulţumesc celor din ADP care au preluat ‘nebunia’ mea şi au propus diverse modele până am ajuns la cea avizată. Mulţumesc şi celor de la Brigadă şi de la CTC care au înţeles avantajele pe care le aduce această implementare atât pentru trafic, dar şi pentru siguranţa copiilor. De la anul, vom replica acest sistem la toate şcolile unde trama stradală ne permite”, anunța primarul.

2 COMENTARII

 1. Proiect inutil/prost implementat

  Asociatiile de propietari din zona contesta acest proiect!
  Proiectul este implementant din birou fara a se tine seama de specificul zonei, mai mult la 20/30 m distanta fata de intrarea scolii ADPS2 avea spatiu pt asa ceva fara sa se afecteze o strada complicata cu spital, policlinica, scoala, biserica si riverani…
  Vom face inclusiv un studiu de trafic si revenim in media cu argumente pentru defundamentrea acestui proiect inutil, facut fara consultare publica si fara sa se cunoasca zona!
  Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Ce este sistemul ”Kiss and Ride” montat pe o stradă din Sectorul 2. „O idee simplă, dar pentru care am avut nevoie de aproape un an” https://ziare.com/primaria-sector-2/sistem-debarcare-imbarcare-sector-1779472?utm_source=Ziare.com&utm_medium=copy-paste

 2. Din nefericire nu a durat mult si banda rezervata pentru imbarcare/debarcare elevi la Sf Andrei a fost transformata in parcare pentru microbuzele care ridica copiii pentru afterschool 🙂 Replica politistilor : „aceasta decizie noi am luat-o dupa ce am discutat cu primaria si condurea scolii”, replica soferilor de microbuze a fost „asta e intelegera cu scoala si cu primaria, daca nu dai cu spatele si nu pleci de aici, te blocam intre noi si mai pleci cand vom pleca noi, asa ca miscate”. Romania!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.