Ce medicamente se folosesc în tratarea bolnavilor COVID-19. Nelu Tătaru: Gândim pragmatic, dar gândim medical

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a explicat ce fel de tratamente se folosesc în cazul bolnavilor de COVID din România, arătând că tot ce se folosește pe plan mondial se folosește și în România, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina.

În acest fel, el l-a contrazis pe profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, care a spus în urmă cu câteva zile că în România nu există transparență cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, esențial în tratarea cazurilor foarte grave de Covid-19. Profesorul Bubenek spunea că, făcând un calcul simplu, aproximativ 1.900 de oameni dintre cei care au ajuns la secțiile de terapie intensivă nu au primit Remdesivir, deși nu există date despre câți dintre aceștia au murit din cauza coronavirusului.

Care este situația Remdesivirului în România

„Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum și a severității bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecție dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporție de 98 la sută la cei care au comorbidități, prin decompensarea acestor morbidități”, a comentat Nelu Tătaru pentru Digi24.

El a precizat că de la începutul lunii iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar în depozite se mai află încă 4.000 de doze.

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum și alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru.

El a adăugat că sunt folosite și alte antivirale, nu numai Remdesivir, și de luni, de pildă, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

Nu avem acel tratament-minune pentru coronavirus

„Nu trebuie să rămânem la acea constantă, să înțelegem că avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

El a mai spus că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziționării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donație de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziționate contra cost, de la producător, prin achiziții ale Ministeruluio Sănătății.

„Rămâne să evaluăm fiecare pacient în parte și să vedem dacă se încadrează în acele criterii în care poate beneficia de acest tratament cu Remdesivir, pentru că nu îl acorzi în orice condiții și nu oricărui pacient”, a insistat ministrul sănătății.

Baza tratamentului rămâne suportul cardio-vascular și respirator

„Este un tratament complex. Dacă vorbim de SARS-CoV-2, unde avem un tratament nespecific, un tratament off label, baza rămâne suportul cardio-vascular și respirator, care poate fi susținut medicamentos sau cu aparate”, a explicat Nelu Tătaru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati