Ce pericol îi pândește pe bucureșteni în parcuri. Medic: Sunt deja active și foarte agresive

Medicii infecționiști avertizează că a început sezonul căpușelor, care sunt foarte active și foarte periculoase, mai ales în parcurile din București, acolo unde Primăria Capitalei nu a început dezinsecția.

„După temperaturile ridicate din ultimele zile, căpușele sunt foarte active și reprezintă un pericol imens pentru cei care merg la iarbă verde. Aceste insecte sunt foarte păcătoase, sunt agresive și transmit boli destul de grave. Nu este normal ca Primăria Capitalei să nu fi făcut dezinsecția până acum și suntem deja în luna mai, aproape de vară”, a declarat pentru Gândul.ro dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.

Acesta mai spune că în lipsa unui plan de acțiune a primăriei împotriva acestor insecte, bucureștenilor nu le rămâne decât să se ferească singuri de căpușe și să evite statul pe iarbă.

„Cei mai vulnerabili sunt copiii”

„Cei mai vulnerabili sunt copiii. La spitalele de boli infecțioase au existat foarte multe cazuri în anii trecuți de așa-zise mușcături de căpușe, încă de la începutul lunii mai. Este bine să evităm să stăm pe iarbă, iar dacă o facem trebuie să avem pantaloni lungi și încălțăminte mai lungă. Iar dacă stăm pe iarbă, peste pătură trebuie să punem ceva alb, că să putem vedea insectele”, mai spune medicul, care trage un semnal de alarmă și spune că în cazul în care suntem mușcați de căpușe trebuie să mergem neapărat la spital și să nu le scoatem singuri.

„Nu încercați cu foc, cu gaz, sau cu alte metode care nu fac altceva decât să agraveze situația”, mai spune medicul.

Potrivit specialistului, căpușele transmit boli grave precum febra butunoasă, care se manifestă prin erupții pe tot corpul și febră mare, dar și borelioza, sau Boala Lyme, ce poate fi extrem de gravă în unele cazuri.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati