Ce reguli trebuie să respecte elevii și părinții la început de an școlar

Grupul de Comunicare Strategicã a publicat vineri o serie de reguli și recomandãri de conduitã sanitarã pe care elevii trebuie sã le aibã în vedere odatã cu începerea anului școlar pentru a preveni rãspândirea noului coronavirus (COVID-19):

Potrivit GCS, trei lucruri „ne țin în siguranțã pe noi, dar și pe ceilalți, în orice situație am fi:

1. Masca trebuie purtatã astfel încât sã acopere atât nasul, cât și gura. Masca reduce masiv riscul de rãspândire a virusului! Atunci când e purtatã atât de cãtre persoana potenþial infectatã, cât și de cãtre persoana neinfectatã, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea mãștii în spații închise (ex: o salã de clasã) previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se aflã simultan într-o încãpere. Tot masca face sã poatã fi redusã distanþa minimã dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior. Masca trebuie purtatã și în aer liber atunci când distanþa dintre persoane nu poate fi menținutã la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un numãr mare de persoane se aflã în aceeași zonã. Nu înlãturați masca și nu o purtaþi sub bãrbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasã. Masca este individualã și nu se oferã propria mascã utilizatã sã fie purtatã de o altã persoanã.

2. Distanța fizicã trebuie pãstratã la cel puțin 1 metru în interior, cu obligaþia purtãrii mãștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtatã masca. Pãstrând distanța fațã de celelalte persoane aria de rãspândire a virusului este redusã la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecțioase sunt rãspândite prin simpla vorbire, purtarea mãștii și distanța fizicã fac ca aceste particule sã nu ajungã la celelalte persoane. În sala de clasã, trebuie meținută distanța atât fațã de colegi, cât și fațã de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecãrii de la cursuri. În cazul orelor de educație fizicã vor fi evitate acele activitãi care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipã cu mingea)

3. Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafaþã care ar putea fi infectatã (ex: clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift). E important sã ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafațã înaintea noastrã, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Dacã mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie sã ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini și în acest mod sã ne infectãm, spune GCS.

Mâinile trebuie spãlate cel puțin 20 de secunde cu apã și sãpun sau dezinfectate.

„Trebuie sã avem grijã sã dezinfectãm nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtãm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil. În sala de clasã, așezați-vã întotdeauna în același loc și evitați sã atingeți obiectele colegilor, scaunele și bãncile ocupate de aceștia. Dezinfectați-vã mâinile de fiecare datã dupã ce atingeți obiecte sau suprafețe comune (ex: cretã, burete, tablã). Aveți grijã unde plasați ghiozdanul astfel încât sã fie cât mai ferit de o posibilã contaminare„, potrivit GCS.

Tinerii sunt afectați într-o mai micã mãsurã în cazul infectãrii cu noul coronavirus (COVID-19) dar ei pot rãspândi virusul, chiar fãrã sã-și dea seama, cãtre persoanele vârstnice și/sau cu boli cronice (ex: pãrinți, bunici, profesori, persoane cu deficiențe imunologice) în cazul cãrora infectarea poate avea consecințe extrem de grave. Din acest motiv, este foarte important ca tinerii sã respecte mãsurile de protecție sanitarã și sã avertizeze imediat atunci când prezintã simptome (ex: febrã, tuse, nas înfundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de obosealã, etc).

Elevii cu simptome de boalã nu trebuie sã se prezinte la școalã, iar pãrinții au obligația de a anunța unitatea de învãțãmânt, precum și medicul de familie.

Pãrinții/ însoțitorii care conduc elevii la școalã nu pot intra în instituția de învãțãmânt decât în situații excepționale, cu aprobarea prealabilã a conducerii școlii.

Elevii care fac parte din grupe de risc în ipoteza infectãrii cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se aflã în grupele de risc, pot face școala online, pe baza unei solicitãri din partea pãrinþilor, în urma unei adeverințe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.

În cazul absenței de la școalã pentru cel puțin 3 zile consecutive, elevul va trebui sã prezinte în momentul revenirii la școalã o adeverințã medicalã din partea medicului de familie.

La fel ca și în anii precedenți, elevii care intrã în noul ciclu de învãțãmânt (ex: grãdinițã – grupa micã, primar – clasa I, gimnaziu – clasa IV, liceal – clasa IX, postliceal) trebuie sã prezinte o adeverințã de intrare în colectivitate care poate fi eliberatã de medicul de familie în cursul primei sãptãmâni de școalã, dacã nu se regãsește în dosarul de înscriere.

GCS atrage totodată atenția asupra unor „momente cheie pentru elevi în afara orelor„:

– Drumul pânã la școalã. Dacã este posibil, optați pentru deplasarea pietonalã și evitați folosirea mijloacele de transport în comun. Dacã trebuie sã utilizați transportul în comun, purtați obligatoriu mascã, pãstrați distanța fațã de celelalte persoane, evitați atingerea suprafețelor comune și dezinfectați-vã mâinile imediat ce ați pãrãsit transportul în comun.

– Recreația alãturi de colegi. Dacã purtați mascã, pãstrați distanța de minimum 1 metru fațã de colegi. Dacã vã aflați în aer liber și nu purtați mascã, atunci mențineți o distanțã de cel puțin 1,5 metri. Evitați sã faceți schimb sau sã atingeți obiectele personale pe care au pus mâna și alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) și dezinfectaþi-vã mâinile dupã orice contact cu suprafețe comune.

– Timpul petrecut dupã școalã. În cazul în care, dupã orele petrecute la școalã, mai rãmâneți alãturi de colegi/prieteni, aveți grijã sã respectați aceleași reguli sanitare, indiferent dacã persoanele alãturi de care vã aflați prezintã sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber sã aibã loc în aer liber, dacã este permisã de condițiile meteorologice.

– Întoarcerea acasã. Atunci când reveniți acasã aveți grijã ca, dupã ce lãsați încãlțãmintea la intrare, sã vã spãlați pe mâini, sã dezinfectați obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), sã schimbați îmbrãcãmintea folositã afarã și sã o așezați separat de îmbrãcãmintea folositã în casã. Înainte de a îmbrãca noile haine, spãlați-vã/dezinfectați-vã mâinile. Acordați atenție sporitã ghiozdanului, respectiv zonelor în care îl plasați și riscul de contaminare.

– Interacțiunea cu persoane vârstnice. Persoanele în vârstã sunt vulnerabile în faþa noului coronavirus, în multe cazuri infectarea fiindu-le fatalã. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (ex: îmbrãțișãri) și prin menținerea distanței fizice de 1,5 metri. În cazul în care vã întâlniți cu persoane vârstnice, și nu puteți pãstra distanța de siguranțã, este recomandatã purtarea mãștii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati