Ce riscă cei care nu au participat la recensământul populației. Astăzi este ultima zi când o pot face

E ultima zi pentru recensământul populației, care se încheie duminică, 31 iulie, după ce INS a prelungit deja de două ori perioada de recenzare. Însă marile orașe tot sunt cu mult sub media națională, care a ajuns la peste 90 la sută populație recenzată. Cele mai mari probleme sunt în Iași, București și Timișoara, dar și în județul Ilfov. În Iași de exemplu, doar 66 la sută din populație s-a autorecenzat sau a acceptat să răspundă la întrebările recenzorilor, conform digi24.ro.

De multe ori, recenzorii au bătut la uși închise.

„La această locuință e a doua oară când vin, nu a răspuns nimeni. Prin urmare, voi mai lăsa un mesaj, o notificare”, explică Mădălin Popa, recenzor.

În municipiul Iași, din ultimele date centralizate, procentul de recenzare este de numai 66 la sută.

„Recenzorii au mers pe sector de 4, 5, 6, 7 ori. Avem recenzori care au mers și au mers și sunt locuințe unde nu s-a dat drumul la ușă”, spune Doina Pară, directorul Institutului Județean de Statistică Iași.

Unii s-au temut că statul recenzează locuințele pentru a trimite refugiați

Chiar și cei care au deschis ușa au avut reticențe și au cerut lămuriri suplimentare despre recensământ.

„Faptul ca recensământul nu este despre o noua taxă, că recensământul nu este despre a ști statul câte locuințe sunt neocupate pentru a trimite refugiați”, exemplifică Mădălin Popa care au fost două dintre temerile celor recenzați.

„Au fost persoane care inițial au spus că nu participă. E neîncrederea asta în instituțiile statului, în ce se întâmplă cu baza de date”, adaugă Doina Pară.

Autorecenzarea a funcționat mai bine în Iași. Aproape 120.000 de oameni au completat chestionarele online, în timp ce doar 88.000 au dat datele recenzorilor.

Recenzorii se ajută de listele de la întreținere

În cazul celor care nu răspund la ușă, recenzorii iau datele de pe listele de întreținere.

„Găsim date despre suprafața încălzită, eventual câte persoane sunt înregistrate la respectiva locație și dacă sunt chiriași sau proprietari”, arată Mădălin Popa.

Sunt însă și oameni care spun ca au așteptat în zadar recenzorul. Așa că, pe ultima sută de metri, au mers să se recenzeze în centrele fixe.

„Am asteptat și azi-noapte, am citit pe internet ca mai este o posibilitate pentru cei care n-au fost recenzați”, explică o femeie.

„Am crezut ca vin acasă, dar n-au venit”, susține un bărbat care a venit la centrul de recenzare.

Cei care refuză recenzarea pot fi amendați cu până la 3.000 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati