Ce s-a întâmplat cu Solenza, prima Dacie modernă a anilor 2000

Dacia Solenza a fost primul pas în era modernă a constructorului de la Mioveni. Mai arătoasă decât SuperNova, berlina de clasă mică a câștigat rapid teren în rândul clienților români la începutul anilor 2000, potrivit promotor.ro.

Materiale superioare, o ergonomie mai bună, un pas în față și în ceea ce privește siguranța, dar și un design mai modern. Sunt caracteristicile cu care Dacia Solenza se lăuda în fața modelului SuperNova.

Era și prima mașină românească dotată cu airbag pentru șofer. Tot în premieră, Dacia echipa un model cu servodirecție, geamuri electrice față și chiar cu ABS.

Solenza era primul autoturism românesc disponibil și cu un motor diesel. ARO, TV și Dacia 1304 erau autoutilitare. Clienții puteau alege motorul pe benzină de 1,4 litri cu 75 de cai putere de la SuperNova și 114 Nm sau unitatea diesel de 1,9 litri cu 63 de cai putere și 120 Nm, preluat de la Renault Kangoo.

Evident, niciuna dintre motorizări nu avea veleități sportive. Versiunea pe benzină avea nevoie de 13,1 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h. Dieselul ajungea de pe loc la 100 km/h și mai greu: în 16,9 secunde.

Cinci linii de echipare erau disponibile în gama Solenza: Europa, Confort, Rapsodie, Clima și Scala.

Europa era echiparea de bază, Confort venea cu airbag pentru șofer, închidere centralizată și casetofon. Rapsodie primea și servodirecție, în timp ce Clima era – așa cum îi spune denumirea – dotată cu sistem de aer condiționat. Aceasta din urmă avea și proiectoare de ceață, și geamuri electrice față. Vârful de gamă era Scala și era ușor de recunoscut grație eleronului în culoarea caroseriei și jantelor din aliaj. La bord își făcea apariția un radio CD.

Dacia Solenza iese din scenă

Dacia a pus capăt producției modelului în 2005, în ciuda cererii mari înregistrate. Berlina de clasă mică a părăsit scena pentru a-i face loc noului Logan. Modelul fusese dezvăluit la Paris pe 2 iunie 2004 și avea să se transforme în asul din mâneca producătorului român aflat sub umbrela Renault.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati