Clienții băncilor care și-au trecut creditele calculate după indicele ROBOR la IRCC momentan beneficiază de „o gură de oxigen”, însă, pentru că IRCC se calculează decalat la 6 luni, efectul se va „întoarce precum un bumerang” în 2023, când se va dubla, iar ROBOR va scădea, explică Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în Mișcare” de la Digi24. El a oferit posibile soluții pentru a evita rate prea mari iar în acest moment nu recomandă creditarea pe termen lung, scrie digi24.ro.
„Nu este o soluție să treci de la ROBOR la IRCC dacă te gândești la efectul total pe doi ani consecutiv, adică 2022 și 2023 luate împreună. Dacă ai trecut de la ROBOR la IRCC, ai luat momentan o gură de oxigen, datorită faptului că acest indice se calculează decalat 6 luni și se actualizează cu frecvență semestrială, dar această gură de oxigen, benefică acum, rate mai mici în 2022, se întoarce precum un bumerang în 2023, când ROBOR o să scadă mai repede și IRCC o să rămână mai mult timp încă 6 luni la un nivel ridicat.
Cine a suportat creșterea pe ROBOR o perioadă și nu a mai reușit să rămână acolo și a trecut pe IRCC a făcut o decizie și mai greșită. Pentru că, după ce că a luat lovitura de creștere a ratelor pe ROBOR precum dublă cocoașă la o cămilă, practic a suportat rate mai mari la ROBOR, după care a trecut pe IRCC, unde acum începe să suporte rate mai mari. Din rate mari o ține în rate mari”, a spus Iancu Guda, la Digi24. Acesta spune că IRCC ar putea ajunge la 6% în primul trimestru al anului 2023, când va fi reactualizat indicele, și la 8% în al doilea trimestru, astfel acesta va depăși ROBOR.
„Nu este o soluție să treci de la ROBOR la IRCC dacă te gândești la efectul total pe doi ani consecutiv, adică 2022 și 2023 luate împreună. Dacă ai trecut de la ROBOR la IRCC, ai luat momentan o gură de oxigen, datorită faptului că acest indice se calculează decalat 6 luni și se actualizează cu frecvență semestrială, dar această gură de oxigen, benefică acum, rate mai mici în 2022, se întoarce precum un bumerang în 2023, când ROBOR o să scadă mai repede și IRCC o să rămână mai mult timp încă 6 luni la un nivel ridicat. Cine a suportat creșterea pe ROBOR o perioadă și nu a mai reușit să rămână acolo și a trecut pe IRCC a făcut o decizie și mai greșită.
Pentru că, după ce că a luat lovitura de creștere a ratelor pe ROBOR precum dublă cocoașă la o cămilă, practic a suportat rate mai mari la ROBOR, după care a trecut pe IRCC, unde acum începe să suporte rate mai mari. Din rate mari o ține în rate mari”, a spus Iancu Guda, la Digi24. Acesta spune că IRCC ar putea ajunge la 6% în primul trimestru al anului 2023, când va fi reactualizat indicele, și la 8% în al doilea trimestru, astfel acesta va depăși ROBOR.