Autoritățile din România au adoptat noi măsuri de relaxare, printre care eliminarea interzicerii circulației pe timp de noapte a persoanelor nevaccinate, dar și permiterea accesului pe baza testării în mall-uri, restaurante și în alte magazine.
Astfel, testarea anti-COVID trebuie probată tot prin intermediul certificatului verde digital, la fel ca în cazul persoanelor vaccinate sau al celor trecute prin boală.
Persoanele nevaccinate care intră într-un centru comercial, în restaurant sau în orice alt loc în care au nevoie de certificat verde digital trebuie să își descarce documentul, la fel ca în cazul celor vaccinați de pe https://certificat-covid.gov.ro/.
Ce teste anti-COVID sunt valabile pentru accesul în mall-uri
Testele făcute acasă nu sunt valabile, nici adeverința, chitanța sau hârtia care atestă că o persoană s-a testat. Testul valabil este cel în urma căruia poate fi generat codul QR, iar testarea se poate face doar la operatori care sunt conectați la sistemul informatic național, cum ar fi farmaciile sau laboratoarele medicale.
Ulterior testării, rezultatul negativ va fi introdus în baza de date, iar persoana nevaccinată se va autentifica pe certificat-covid.gov.ro, de unde își va descărca certificatul verde.
Documentul este valabil 48 de ore din momentul în care rezultatul negativ al testării este introdus în sistem.
Valabilitate teste rapide și teste PCR
Și testele rapide antigen sunt valabile, însă și acestea trebuie introduse, mai întâi, în baza de date de către o persoană autorizată, pentru a putea genera un cod QR pe baza acestora.
- testul antigen rapid: valabilitate 48 ore
- testul RT-PCR: valabilitate 72 de ore
Certificatele verzi generate pe bază de teste pot fi prezentate atât pe telefon, cât și pe hârtie.
„Testul deja făcut trebuie introdus în baza de date națională. Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele și faptul că a făcut un test, nu. Discutăm de un certificat digital COVID, care are toate cele trei elemente. Până acum erau doar două, era vorba de vaccinare și trecere prin boală. În momentul când codul acela QR este scanat, se certifică momentul testării și faptul că acel test va fi valid, în funcție de tipul de test, timp de 48 sau 72 de ore. Nu este vorba de persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci același QR code care poate să fie citit la terminalele care există în toate instituțiile sau la toți agenții economici despre care discutam”, a spus Alexandru Rafila.
Cât costă testele PCR și cele antigen
Prețul pentru un test PCR poate porni de la 170 de lei și poate ajunge până la 250, în funcție de laborator.
De asemenea, un test antigen realizat într-un laborator costă între 60 de lei și 100 de lei.