În această săptămână printre cele mai cumpărate produse din magazine vor fi ouăle, având în vedere apropierea Paștelui.
În aceste condiții, InfoCons transmite câteva aspecte la care trebuie să fie atenți cumpărătorii. În primul rând, este vizată eticheta produselor, scrie Ziare.com.
În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor, fiecare ou poartă următoarele informațîi, prin ștanțare, în ordinea mai jos menționată:
Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:
– cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
– cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
– cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
– cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
– un cod format din două litere care reprezintă țară de origine (ex: România – RO);
– un cod format din două litere care reprezintă județul (ex: Brașov – Bv);
– un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Tot prin ștanțare, fiecare ou trebuie să aibă înscrisă dată durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consumate și trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Ouăle din categoria A sunt cele de calitate și pot fi identificate fie prin cuvintele „categoria A”, fie prin litera „A” singură sau în combinație cu cuvântul „proaspete”;
Ouăle din categoria A trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
– o coajă de formă normală care este curată și intactă;
– o cameră de aer în interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
– un gălbenuș fără un contur clar vizibil și care este ușor mobil la rotirea oului;
– albușul trebuie să fie clar și translucid;
– oul nu trebuie să conțină materii străine sau mirosuri;
– oul nu trebuie să afișeze dezvoltarea patelor germinative.
Ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 grade C.
Pe acestea se pot aplica unul sau mai multe dintre următoarele marcaje distinctive:
a) termenul de valabilitate;
b) una sau mai multe date care să îi ofere consumatorului informații suplimentare;
c) categoria de calitate;
d) categoria de greutate;
e) numărul centrului de ambalare;
f) denumirea centrului de ambalare;
g) numele comercial sau marca fabricii;
h) o indicație asupra originii ouălor.