Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru începe la Bucureşti; Renumitul regizor Andrei Şerban – una dintre personalităţile care susţin evenimentul

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, Teatrul Bulandra şi Teatrul Metropolis, U.N.A.T.C., cu sprijinul ICR – Institutul Cultural Român, organizează între 1 şi 7 iulie la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST), un eveniment ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi care este recomandat de nume mari ale scenei româneşti: regizorul Andrei Şerban şi actorii Marius Manole şi Şerban Pavlu.

  • Intrarea va fi liberă şi anul acesta, la cea mai bogată ediţie a festivalului, la care managerul şi selecţionerul Catinca Maria Nistor a invitat să participe 11 renumite facultăţi de teatru şi artă dramatică, şase din ţară şi cinci din străinătate, a informat un comunicat al ARCUB.

Spectatorii vor putea urmări spectacole susţinute la Teatrul Metropolis şi la Teatrul Bulandra de Accademia Teatrale Veneta – Veneţia (Italia), Athanor Academy for Theatre and Film – Passau (Germania) – aceste două şcoli vor participa pentru prima dată în cadrul FIST, State Institute of Performing Arts – Sankt Petersburg (Rusia), The Academy Of Performing Arts in Bratislava (Slovacia), Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău (Rep. Moldova), Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” – Iaşi, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, Universitatea „Dunărea de Jos” – Galaţi, Universitatea Hyperion – Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” – Bucureşti.

Printre punctele forte ale festivalului se numără şi un workshop de trei zile cu Andreas Manolikakis, director al Departamentului de Regie şi profesor de regie şi actorie la celebra Actors Studio Drama School, New York, care va veni pentru prima oară în Bucureşti. Acesta a lucrat în calitate de regizor şi de actor în SUA şi Europa, pe Broadway, la Actors Studio şi la Universite Paris 8 Vincennes – Saint – Denis. De-a lungul timpului, a predat cursuri despre Stanislavski, Vakhtangov şi Actors Studio, are o diplomă de licenţă în Actorie de la Greek Art Theatre Drama School şi o diplomă de masterat în Teatru de la University of Paris VIII-Vincennes.

„Aşa cum în iubire spunem adesea că prima dragoste este ultima şi ultima dragoste este de fapt prima, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru aduce cu fiecare an ceva de neegalat, de neînlocuit, de neuitat. Prin parteneriatul umăr la umăr cu ARCUB, anul acesta a VI-a ediţie este, în mod cert, cea mai bogată şi mai diversă de până acum, de la culturile şi stilurile care îşi dau întâlnire aici, până la personalităţile care vor deveni, pentru o săptămână, „ocrotitorii” destinelor unor tineri la început de carieră”, spune actriţa Catinca Maria Nistor, selecţionerul festivalului.

Renumitul regizor Andrei Şerban este una dintre personalităţile care susţin festivalul. „E o vorbă faimoasă a lui Stanislavski care spune că la orice vârstă trebuie să te întorci la şcoală. Nu numai pentru că am condus la New York secţia de teatru la Columbia University, unde am dezvoltat o pasiune specială pentru învăţământ, dar din fragedă tinereţe cariera mea internaţională a fost lansată tot la un festival al şcolilor de teatru, la Zagreb. Deci am toate motivele să susţin iniţiativa Catincăi Nistor cu mare entuziasm şi să-i doresc Festivalului succes şi viaţă lungă”, declară regizorul.

„Prima dată când am vizitat Bucureştiul (eram încă în liceu la Iaşi) a fost cu ocazia întâlnirii şcolilor de teatru „Festivalul GATA”, unde a fost extraordinar. Energia actorilor tineri, dorinţa lor de afirmare, nebunia cu care jucau, curiozitatea lor, întâlnirile de la Lăptărie… toate astea mi-au rămas în minte până în ziua de azi! Acolo e adevărul! Acolo, în anii de început, când nu ştii exact ce te aşteaptă, când ţi se pare că tu eşti cel mai bun, că vrei să joci tot, când eşti deschis să înveţi, să primeşti sfaturi… Un Festival al Şcolilor de Teatru e mereu necesar pentru că ACOLO e adevărul!”, afirmă actorul Marius Manole, unul dintre susţinătorii FIST 2019.

La rândul său, şi actorul Şerban Pavlu îi invită pe spectatori în cele şapte zile de festival: „Pare o nebunie să afirm că după 21 de ani de când am terminat facultatea urmăresc în această meserie să aflu răspunsul la întrebări pe care mi le-am pus pentru prima oară pe vremea liceului în timp ce activam în teatrul de studenţi (şi liceeni) Podul. Şi totuşi… Acuitatea percepţiei mele de atunci, candoarea celui care întreabă cu adevărat şi ingeniozitatea proaspătă a răspunsurilor pe care (mi) le găseam, doar pentru a mă trezi în faţa unei noi liste de întrebări, nu au fost depăşite niciodată, nici de experienţă, nici de cunoştinţe teoretice. Cred din tot sufletul că momentul „naşterii” mele artistice s-a petrecut atunci, cu mult înainte de a începe Facultatea de Teatru. Şi cum orice naştere ar trebui protejată cu atenţie şi dragoste, salut din inimă acest Festival şi vă urez „Bine aţi venit!”.

În cadrul festivalului, cei doi actori, Marius Manole şi Şerban Pavlu, vor avea întâlniri cu participanţii, unde vor vorbi despre experienţa lor pe scenă şi vor răspunde la întrebările viitorilor colegi. Festivalul va include şi conferinţe susţinute de regizorii Silviu Purcărete şi Tompa Gabor.

Conf.univ.dr. Paul Chiribuţă, directorul artistic al festivalului, afirmă că „unsprezece şcoli de teatru din Europa se vor întâlni pentru a pune împreună întrebări: cum funcţionează magia teatrului în acest zbuciumat început de secol XXI, care sunt instrumentele de care dispune creatorul de teatru pentru a face din spectacol momentul de bucurie al unei zile tensionate sau altele care se vor naşte din intensitatea emoţională a acestor întâlniri. Marele câştig al festivalului sunt tocmai aceste întrebări născute din efervescenţa căutărilor vârstei, pentru care obstacolele devin uşi deschise către viitor. Chiar dacă timp de o săptămână nu vom găsi răspuns la toate, important este ca întrebările să fie puse, pentru că astfel căutările tuturor se vor orienta în aceeaşi direcţie. Cu siguranţă că în artă nu există un singur răspuns la o întrebare şi poate că nici răspunsul în sine nu contează, cât căutarea lui. Sunt convins că publicul numeros care ne va însoţi, ca la fiecare ediţie, va împărtăşi cu noi energia, entuziasmul şi bucuria pe care le aduc aceste întâlniri.”

Spectacolele vor avea loc în sălile de la Teatrul Bulandra şi Teatrul Metropolis. Intrarea pentru toţi spectatorii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru (1-7 iulie), se desfăşoară la Bucureşti sub motto-ul „Emotion in motion. Lumea se mişcă prin emoţie”.

Detalii despre eveniment, program, şcoli şi spectacole se pot găsi pe www.arcub.ro, www.fistromania.ro şi pe pagina de Facebook a festivalului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati