CEC Bank acordă finanţări în programul ”Femeia Antreprenor”

CEC Bank a acordat primele finanţări pentru proiectele derulate în cadrul programului „Femeia Antreprenor”, noua schemă de granturi având ca scop, pe lângă dezvoltarea micilor afaceri, şi reducerea diferenţelor de gen din structura IMM-urilor din România, conform unui comunicat.

Firmele eligibile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acţiuni ale societăţii, în cazul IMM-urilor aplicante. Pentru firmele înfiinţate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, condiţia se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatişti din Consiliul de Administraţie este formată din femei.

Firmele pot obţine maximum 100.000 lei/beneficiar, dar nu mai mult de 95% din totalul cheltuielilor eligibile pentru aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea unui loc de muncă prin intermediul programului, sau maximum 200.000 lei/beneficiar, dar nu mai mult de 95% din totalul cheltuielilor eligibile pentru aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea a două locuri de muncă prin intermediul programului.

CEC Bank oferă, ca partener al Programului, credite punte pentru pre-finanţare, credite de investiţii, pentru co-finanţarea aportului propriu, dar şi credite bancare destinate finanţării cheltuielilor neeligibile, în condiţii de cost avantajoase.

Creditele punte au suma maximă egală cu alocaţia financiară nerambursabilă (AFN), durata de cel mult 24 de luni şi termenul de rambursare la încasarea AFN. Costurile aferente sunt: dobânda – ROBOR 6M + 2,49% p.a; comision analiză – 0,5%, o singură dată, la acordare; comision acordare – 0,9%, o singură dată, la prima tragere. Comisionul de administrare este zero, la fel ca şi cel de rambursare anticipată.

Pentru creditul de investiţii (de cofinanţare), rambursarea ratelor de credit se poate realiza lunar/trimestrial/semestrial, perioada de creditare este de maxim 60 de luni, iar perioada de graţie de maxim 12 luni. Costuri sunt: dobânda ROBOR 6M + 2,49%/an; comision de analiză (0,5%), plătibil o singură dată, la acordare; comision de acordare (0,5%), plătibil o singură dată, la prima tragere; comision de gestiune 0,08%, lunar, aplicabil la soldul creditului. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Banca oferă pentru acest program şi creditul bancar, care este destinat cheltuielilor neeligibile aferente implementării proiectului admis în Program. La capitolul cheltuieli neeligibile se pot încadra cheltuieli precum cele cu avize sau alte taxe, ambalarea, transportul, punerea în funcţiune, montarea, manopera, instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor sau utilajelor, TVA deductibil.

Noua schemă de granturi este susţinută de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi are ca scop, pe lângă dezvoltarea micilor afaceri, şi reducerea diferenţelor de gen din structura IMM-urilor din România.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati