Cei care se uită în telefon atunci când traversează ar putea fi amendați

Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de lege prin care, în premieră, pietonii care stau cu ochii în telefonul mobil atunci când traversează strada vor putea fi amendați.

„Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”, se arată în document. Datele MAI arată că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ.

Conform proiectului, pietonii nu mai au voie să facă activități care să le distragă atenția atunci când traversează.

Asta înseamnă oricu activitate precum folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), scrie Digi24.

Acest lucru este valabil inclusiv pe trecerile de pietoni.

O astfel de interdicție există deja în cazul șoferilor. Aceștia nu au voie să folosească telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.

Reguli și pentru trotinete și biciclete

Același proiect prevede limitarea vitezei pentru cei care folosesc biciclete și trotinete la 30 de km/h și interdicția de a circula pe trotuare, dacă nu există un marcaj special.

Proiectul prevede și că conducătorii de bicicletă nu au voie să transporte o altă persoană, cu excepția copilului în vârstă de până la 7 ani care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Proiectul MAI poate fi consultat integral AICI. 

Numărul accidentelor produse de traversarea neregulamentară, în creștere

Datele arată că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.

Din această perspectivă, este necesară îmbunătățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă, se arată în proiectul Ministerului de Interne. „În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati