Cei mai mari șahiști ai lumii dau startul turneului GCT. Garry Kasparov și campionul mondial en-titre, prezenți la ceremonia de la București

Zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care şi cei mai valoroşi şahişti ai României, la acest moment, încep confruntarea, săptămâna aceasta, la Bucureşti, în cadrul Superbet Chess Classic România – prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2023.

La ceremonia de deschidere de vineri, 5 mai a.c., va fi prezentă o personalitate marcantă a şahului internaţional – Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, dar şi campionul mondial en-titre, jucătorul de origine chineză Ding Liren.

  • Va fi prima dată în istoria ţării noastre când un campion mondial de şah en-titre vine alături de challenger-ul la titlul mondial şi joacă un turneu oficial în România.

Campionul mondial en-titre, prezent la Bucureşti pentru prima etapă a GCT 2023

Prima din cele cinci etape ale circuitului internaţional Grand Chess Tour – unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel global – va debuta vineri, 5 mai a.c., la Bucureşti. Cel mai bun şahist al lumii (campionul mondial en-titre) se va confrunta cu alţi nouă Mari Maeştri ai şahului internaţional (GM), aflaţi printre cei mai buni jucători din lume.

Va fi prima dată în istoria României când un campion mondial de şah en-titre vine alături de challenger-ul la titlul mondial şi joacă un turneu oficial în ţara noastră. Printre minţile briliante care vor participa în etapa de la Bucureşti se numără şi doi dintre cei mai valoroşi jucători ai României, la ora actuală: Bogdan Deac (locul 39 mondial, beneficiarul a două wildcard-uri în cadrul GCT – concurează în etapele de la Bucureşti şi Varşovia) şi Richard Rapport (locul 13 mondial, concurează în toate etapele din Europa ale circuitului GCT).

Cu importanţă strategică în stabilirea topului 10 mondial, competiţia din România va fi de şah clasic, în care participanţii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat.

Premiile etapei de la Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediţia din 2023 va avea şi un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii.

Fondul de premiere în ediţia 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi organizator şi partener al etapei de la Bucureşti, împreună cu Fundaţia Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediţia din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

Ceremonia de deschidere din 5 mai, transmisă LIVE pe TVR 1

Inaugurarea turneului va avea loc vineri, 5 mai 2023, la Grand Bucharest Hotel (fost Intercontinental), sala Ronda, începând cu orele 17.00 PM, cu participarea extraordinară a multiplului campion mondial, Garry Kasparov, alături de directorul executiv al Grand Chess Tour – Michael Khodarkovsky, preşedinta Fundaţiei Superbet – Augusta Dragic, cei 10 jucători, precum şi invitaţi din diverse medii socio-profesionale şi din mass-media.

Deschiderea evenimentului va consta într-o prezentare a turneului şi a jucătorilor etapei de la Bucureşti, în tragerea la sorţi a jucătorilor înscrişi în competiţie, urmată de prima mutare simbolică, făcută de marele maestru internaţional Garry Kasparov cu un invitat special, de o scurtă conferinţă de presă susţinută de Garry Kasparov, precum şi de o serie de momente realizate cu invitaţii, cu participarea celor 10 GM şi a lui Garry Kasparov.

Ceremonia de deschidere a turneului de şah, ce va transmite un mesaj de încredere şi speranţă, de celebrare a vieţii, a păcii, a valorilor universale şi a minţilor care se pun în slujba binelui, sub sloganul „Uniting Minds”, va fi transmisă în direct pe TVR 1, începând cu ora 17.00 PM (ora României), şi pe site-ul grandchesstour.org.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati