Cel mai mare cros pentru sprijinul persoanelor cu epilepsie are loc la București

0
292

Asociația Cluburilor Lions România și Primăria Municipiului București aduc pentru al doilea an consecutiv în capitală Epilepsy Challenge, cel mai mare cros organizat în sprijinul persoanelor cu epilepsie din ţară, potrivit unui comunicat de presă.

Cei care doresc să se alăture cauzei din solidaritate faţă de persoanele care se confruntă cu această afecţiune sunt așteptați duminică, 22 septembrie 2019, în Parcul Regele Mihai I al României – fostul parc Herăstrău (Insula Trandafirilor), pentru o alergare de 5 km. Înscrierea se face pe site-ul epilepsychallenge.ro.

Cel mai mare cros pentru sprijinul persoanelor cu epilepsie are loc la București

 Toate fondurile obţinute vor fi investite în reţeaua naţională de Telemedicină în Epilepsie, respectiv în achiziţionarea de aparate video EEG, atât de necesare pentru diagnosticarea şi monitorizarea periodică a persoanelor cu epilepsie. Un alt obiectiv este înființarea unui centru de sprijin psihologic pentru adolescenţii cu epilepsie şi pentru părinţii care au copii cu acest diagnostic.

Evenimentul face parte dintr-un proiect social amplu, aflat la a doua ediţie. Anul trecut, peste 2300 de persoane au participat la cele 10 crosuri din 10 oraşe. Din taxele colectate şi cu ajutorul sponsorilor s-a reuşit achiziţionarea celui de-al şaptelea aparat EEG, instalat la Timişoara. Anul acesta, crosul s-a desfășurat până acum în 5 oraşe: Alba Iulia, Braşov, Sibiu, Târgu-Mureș și Craiova. După Bucureşti, urmează Cluj Napoca, pe 29 septembrie şi Baia Mare, pe 6 octombrie.

„Mobilizarea de până acum a fost extraordinară. Am reuşit să strângem o comunitate de susţinători pe care sperăm să o creştem: pacienți, membri din familie, medici şi asistenţi sau, pur și simplu, oameni care au dorit să facă un bine, chiar dacă nu cunosc pe nimeni cu această afecțiune. Dincolo de obiectivele palpabile legate de investiţii în infrastructura medicală, ne dorim ca din ce în ce mai multe persoane să înțeleagă faptul că epilepsia nu este o boală psihică, nu este contagioasă, nu inseamna  posedare. Din păcate, încă este o afecţiune foarte stigmatizată, despre care circulă multe mituri. Persoanele cu epilepsie tind să îşi ascundă diagnosticul, chiar cu riscul de a primi ajutor inadecvat în momentul unei crize. De asemenea, sunt oameni care ajung foarte târziu în cabinetele de specialitate sau nu îşi acceptă diagnosticul o lungă perioadă de timp, devenind ulterior mult mai greu de tratat. Dacă s-ar cunoaşte mai multe informaţii despre afecţiune, s-ar îmbunătăţi considerabil tot sistemul de diagnosticare şi tratare şi, în general, viaţa persoanelor cu epilepsie”, a declarat Dr. Bogdan Florea, neurolog, coordonatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.