Cel mai mare parc național din Germania susține Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia, cel mai mare proiect de conservare a naturii din România, va beneficia de experiența de peste 50 de ani a Parcului Național Bayerischer Wald (Pădurea Bavareză), în cadrul parteneriatului de cooperare, încheiat între cele două entități.

Parteneriatul se va desfășurat timp de cinci ani și vizează transferul de cunoștințe între partea germană și cea română în proiectele de cercetare și monitorizare de specii, managementul carnivorelor mari, dezvoltarea programelor educaționale, crearea de mecanisme economice pentru comunități, programe de turism, training și comunicare.

Parteneriatul a fost semnat la Finsterau, una dintre comunitățile din proximitatea Parcului Național Bayerischer Wald, de Dr. Franz Leibl, șeful Administrației Parcului Național Bayerischer Wald și Christoph Promberger, director executiv al Fundației Conservation Carpathia, în cadrul unei conferințe de presă.

Cele două părți vor coopera pentru:

  • Îmbunătățirea și schimbul de cunoștințe în domeniul cercetării și monitorizării, cu accent asupra tehnicilor moderne de teledetecție.
  • Dezvoltarea programelor de educație de mediu și al programelor de formare a tinerilor rangeri
  • Schimbul de experiență în domeniul reconstrucției ecologice
  • Gestionarea carnivorelor mari
  • Schimbul de experiență în dezvoltarea regională a programelor de turism
  • Schimbul de experiență în implicarea comunităților locale și dezvoltarea economică a acestora, precum și proiectele de comunicare

În cadrul parteneriatului organizațiile găzduiesc și vizite ale steakholderilor din zona de proiect: autorități, cercetători, jurnaliști, angajații celor două proiecte, pentru a vedea și cunoaște modul de funcționare a unui parc național, modul de lucru și efectele acestuia asupra economiei locale și oamenilor.

Parcul Național Bayerischer Wald a fost înființat în 1970, ca un mecanism de creștere economică. Are o suprafață de 24,250 ha și împreună cu Sumava National Park Cehia – 69.000 ha, formează cea mai mare zonă protejată din Europa. Înființarea Parcului Național a determinat opoziția localnicilor, însă părerea s-a schimbat pe măsură ce veniturile comunităților au crescut considerabil datorită parcului.

Un turist cheltuie în zonă 78 euro/zi

Astăzi 85% din locuitori sunt pozitivi și susțin existența parcului, iar gradul de acceptare a parcului a crescut constant pe parcursul anilor.

Accesul în parc este gratuit, iar acesta este susținut din fonduri publice, având un buget anual între 20 și 25 mil euro. Prezența parcului aduce în zonă aproximativ 1.4 milioane de turiști care generează 52 milioane de euro în economia locală, arată datele studiilor realizate în 2018. În medie un turist cheltuie în zonă 78 euro/zi și optează pentru 5 nopți de cazare la hotelurile și pensiunile din regiune.

Parcul dezvoltă multe programe de educație pentru școlile din comunitate, implică oamenii din regiune în tururile ghidate și generează locuri de muncă pentru întreaga zonă.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati