Cel mai mare târg de universităţi din Sud-Estul Europei, Pavilionul Studiilor în Franţa – la Bucureşti

Institutul Francez din România, Campus France şi Ambasada Franţei organizează în cadrul Târgului Internaţional de Universităţi RIUF, cel mai mare târg de universităţi din Sud-Estul Europei, Pavilionul Studiilor în Franţa şi vor lansa campania „Bienvenue en France/Choose France” şi programul de burse al Guvernului francez pentru anul universitar 2020, a anunţat joi un comunicat de presă.

E.S. Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România, va inaugura pavilionul francez sâmbătă, 19 octombrie, la ora 11.00, la Sala Palatului – Bucureşti, punând în valoare importanţa parteneriatului academic şi ştiinţific cu România, a precizat sursa citată.

De altfel, în domeniul universitar, au fost semnate până în prezent peste 600 de acorduri de cooperare cu România, Franţa fiind a treia destinaţie de studiu pentru tinerii români.

În cadrul RIUF vor fi prezenţi delegaţii unor universităţi franceze de top, precum Sciences Po, SKEMA Business School, CESI Ecole d’Ingenieurs, INSA Toulouse şi Ecole polytechnique din Paris, care vin în România pentru a cunoaşte tinerii români şi pentru a le prezenta oportunităţile de studiu în Franţa.

Tot pe 19 octombrie, va fi lansată la Bucureşti campania internaţională „Bienvenue en France/Choose France”, care îşi propune să inspire noua generaţie, să o încurajeze să viseze la un parcurs universitar de calitate şi să îşi dorească o carieră de succes.

Cu această ocazie va fi anunţat şi noul program de burse pentru master şi doctorat în co-tutelă 2020, care sărbătoreşte 30 de ani de implementare. An de an, Institutul Francez din România şi Ambasada Franţei susţin mobilitatea studenţilor şi a doctoranzilor români prin programul de burse al Guvernului francez.

În ultimele trei decenii, 2000 de studenţi români au beneficiat de bursele oferite prin intermediul Ambasadei Franţei, mulţi dintre alumni având astăzi cariere impresionante în diferite domenii de activitate. De altfel, 3 absolvenţi români care au studiat în Franţa – Alexandra Oprea, Irina Raicu şi Bogdan Ţopan – şi fac parte din reţeaua internaţională France Alumni, îşi vor prezenta visurile şi aşteptările lor înainte de a pleca din România, dar şi avantajele experienţei lor de studiu, precum şi impactul asupra parcursului lor profesional.

Irina Raicu este mentor pentru start-up-urile specializate în domeniul inteligenţei artificiale în cadrul acceleratorului „Tech Station”. A lucrat în 4 ţări, în special în Franţa, pentru companii mari precum GRDF, Societe Generale, AXA France, SNCF. Este doctorandă la Universitatea Paris 1 şi îşi direcţionează cercetările spre utilizarea inteligenţei artificiale în domeniul bancar. Predă la Facultatea de Cibernetică, Informatică şi Statistică a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.

Alexandra Oprea este absolventă a masterului franco-român în Ştiinţe politice „Politica în Europa: Stat, frontiere, societăţi”. În prezent este doctorandă la Universitatea din Bucureşti şi la EHESS Paris, în cadrul Laboratoire interdisciplinaire d’etudes sur les reflexivites – Fonds Yan Thomas (LIER-FYT). Teza sa îşi propune să analizeze mişcările anticorupţie apărute în România după Revoluţia din 1989. De asemenea, Alexandra este fondatoare a Reţelei de observatori electorali francofoni din România,  care încurajează o formă alternativă de educaţie politică şi un exerciţiu democratic necesar, pentru a dezvolta spiritul critic şi implicarea civică a tinerilor.

Bogdan Ţopan este consilier pe strategia şi managementul riscurilor la Cancelaria Primului-Ministru al României. A lucrat pentru Misiunea permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite la New York, dar şi în cadrul CONSEC – Biroul Secretarului General al NATO. Este absolvent al Science Po Paris (master 2 în securitate internaţională şi diplomaţie, licenţă în relaţii internaţionale şi afaceri europene).

După târgul RIUF de la Bucureşti, echipa Institutului Francez din România va ajunge pe 22 octombrie la Cluj-Napoca (BT Arena), pe 24 octombrie la Iaşi (în cadrul Palas Congress Hall), iar pe 26 octombrie la Constanţa (Hotel Malibu).

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati