Cel mai mic copil născut la Spitalul Universitar a cântărit sub 500 de grame

Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București este o fetiță care a fost născută înainte de şase luni și a cântărit sub 500 de grame.

Medicii de la Universitar au anunţat că aceste valori sunt considerate sub limita viabilității în întreaga lume.

Astăzi, 17 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurităţii. De la începutul anului și până în prezent, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) au fost aduşi pe lume 1.620 de nou-născuţi, iar 187 dintre aceștia au fost născuți prematur. Cel mai mic dintre bebeluşii născuți prematur la SUUB a cântărit mai puțin de 500 de grame, iar personalul medical dedicat a reușit să îi ofere o șansă la viață.

Copilul pe numele Ioana, a avut numeroase riscuri și complicații după naștere. Fetiţa a fost externată după trei luni de eforturi ale echipei medicale, potrivit unui comunicat al instituției medicale pe pagina oficială de Facebook.

„Pacienta este la a doua naștere. O pacientă care a urmat corect investigațiile recomandate în timpul sarcinii, dar care, din păcate, a avut o complicație la morfologia de trimestrul II, s-a decelat o incompetență cervico-istmică. Dumneaei a urmat toate recomandările noastre și am reușit să evităm un avort, să ajungem la o limită a viabilității și, cu ajutorul echipei de neonatologi, am reușit să ducem la bun sfârșit această sarcină”, potrivit dr. Octavian Munteanu.

„Născuți înainte de 7 luni și având greutăți de sub 1.000 de grame, copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenții complexe și complicate.

Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor noastre, o parte dintre pacienți nu reușesc să supraviețuiască sau supraviețuiesc cu sechele ce le vor umbri copilăria.

Însă, majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Pentru noi este o mare bucurie să vedem că un prematur, ajuns în stare gravă în maternitatea noastră, pleacă acasă cu o stare bună de sănătate”, a susţinut dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie.

„De când s-a născut, Ioana ne-a arătat tuturor dorința ei puternică de a trăi și îmi pare bine că am reușit, împreună cu echipa profesionistă de neonatologie și cu ajutorul aparaturii moderne, ca, după aproape 120 de zile de spitalizare, Ioana să ajungă acasă, lângă familia ei”, dr. Elena Szini, medic primar neonatologie, medicul curant al Ioanei.

„De-a lungul perioadei de spitalizare am trecut prin mai multe emoții, de la tristețe la fericire și de la fericire la frică. Ioana ne-a arătat, de fiecare dată, că este o fetiță luptătoare, un prematur puternic și a trecut cu bine peste toate încercările. Vreau să mulțumesc echipei medicale care au avut atâta grijă de ea și au făcut posibilă venirea ei acasă.

Acum Ioana este acasă și este o fetiță sănătoasă și frumoasă”. Georgiana, mămica Ioanei transmite și un mesaj altor mămici de prematuri. „Nu încetați să sperați și aveți încredere în prematurii dumneavostră, căci totul o să fie bine”, a declarat mama Ioanei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati