Unul dintre cele mai aşteptate avioane din industria aeronautică, Airbus Beluga XL, a intrat oficial în serviciu, efectuând primul zbor pe 9 ianuarie.
Beluga XL nu este destinată zborurilor comerciale, ci va fi folosit ca un super-avion de transport, capabil să care componente ale altor aeronave între zonele de producţie ale Airbus situate în Europa şi fabricile sale principale din Toulouse, Hamburg şi Tianjin, informează CNN, citat de adevărul.
Avionul este urmaşul lui Beluga (Airbus A300-600ST), care a fost utilizat din 1995. Designul lui Beluga XL iese imediat în evidenţă, fiind adaptat de la un A330 şi făcut să arate ca o beluga, o specie de delfin din Oceanul Arctic.
De altfel, forma neobişnuită a avionului i-a atras porecla ”balena zburătoare” Inginerii Airbus au coborât cabina de pilotaj şi au creat o zonă uriaşă destinată transporturilor în fuselajul avionului, reuşind astfel să creeze această formă a avionului.
Asemănarea aeronavei cu mamiferul marin face ca Beluga XL să fie uşor de recunoscut în orice aeroport se află.
”În Toulouse sau în Hamburg, copiii recunosc Beluga şi iubesc acest avion foarte special”, spunea Bertrand George, liderul programului Beluga XL într-un interviu cu CNN Travel din 2019.
Un design pe cât de simpatic, pe atât de util Designul avionului este însă unul, pe cât de simpatic, pe atât de util, deoarece în interiorul zonei de transport uriaşe au loc două aripi de avioane Airbus A350 în acelaşi timp, iar noul nas al aeronavei îmbunătăţeşte eficienţa sa aerodinamică.
Compania franceză produce aripile avioanelor într-o fabrică a aeroportului Hawarden, din Marea Britanie. Aceasta a trecut printr-o serie de modificări special realizate pentru a primi uriaşa aeronavă, printre acestea numărându-se şi reasfaltarea pistei şi instalarea unor noi seturi de uşi în zona Beluga Line Station, îndeajuns de mari pentru a permite intrarea unei Beluga XL.
Importanţa pe care o are Beluga XL a fost subliniată şi de George: ”Este un avion emblematic pentru compania noastră, este cel care permite Airbus să construiască aeronave în fiecare zi”.