Un centru de zi care va asigura servicii pentru prevenirea separării copilului de familie a fost înființat în spații ale Școlii nr. 145 din Sectorul 2, printr-un proiect derulat de organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu DGASPC Sector 2, în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Managerul proiectului, Liliana Bibac-Moșneguțu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că 270 de copii vor beneficia de serviciile centrului, dintre care 255 pentru prevenirea riscului de separare de familie și 15 minori din sistemul de protecție specială, în vederea reintegrării în familie.
Liliana Bibac-Moșneguțu a informat că părinții vor beneficia de consiliere psihologică, iar copiii de servicii educaționale, psihologice, de logopedie și de timp liber, precum și de o masă caldă, ghiozdane, rechizite și articole igienico-sanitare.
Aceasta a precizat că în cadrul acestui proiect, DGASPC Sector 2 este furnizorul de servicii sociale, iar Salvați Copiii asigură personalul necesar funcționării centrului de zi.
Potrivit unui comunicat al Salvați Copiii transmis vineri, proiectul se derulează din 1 februarie 2025 până pe 31 decembrie 2027. Valoarea sa totală este de 9.947.779,54 de lei, din care cofinanțarea Uniunii Europene – 3.979.111,82 de lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național – 5.931.377,21 de lei și cofinanțarea din partea statului – 37.290,51 de lei.
La finalul lunii septembrie a anului trecut, 27.728 de copii români beneficiau de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în condițiile în care, în România, aproximativ 1.360.000 de copii sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție, în acord cu vârsta și nevoile biologice și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
Numărul serviciilor de prevenire a separării copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient în raport cu nevoia reală. Conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, la începutul anului 2025, în România funcționau 724 de centre de zi pentru copii, dintre care 360 publice.
Sursa: AGERPRES