Centrul „Blue Dot Sector 3” oferă sprijin copiilor și familiilor de refugiați din Ucraina

Primăria Sectorului 3, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3, continuă să ofere sprijin copiilor și familiilor de refugiați prin înființarea Centrului „Blue Dot Sector 3” cu sediul în strada Niță Elinescu nr. 64.

Centrul „Blue Dot Sector 3” face parte dintr-o rețea de centre de sprijin realizată de UNICEF și UNHCR în parteneriat cu autoritățile centrale, județene și locale și organizații ale societății civile pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de bază ale copiilor și familiilor din Ucraina care s-au refugiat în România.

Centrele „Blue Dot” sunt spaţii în care profesioniști precum asistenţi sociali, psihologi, consilieri şi furnizori de asistenţă juridică oferă servicii specializate în parteneriat cu O.N.G.-uri cu activitate în domeniu, iar în funcție de nevoile identificate cu atragerea altor actori relevanți, pentru următoarele tipuri de servicii:

  • Identificarea și îndrumarea copiilor aflați în pericol prin evaluarea detaliată privind protecția copilului și a nevoilor acestora;
  • Sprijin psihosocial, sprijin în vederea accesării serviciilor medicale, serviciilor de ocupare pe piața muncii precum și în vederea integrării copiilor ucraineni în unitățile de învățământ din România;
  • Consiliere și asistență juridică în obținerea permisului de protecție temporară sau subsidiară, azil, înregistrarea unei nașteri, reunirea familiilor, obținerea documentelor necesare acestora, traduceri autorizate de documente, precum și alte aspecte specifice;
  • Servicii de informare și consiliere despre serviciile disponibile, azil, procedurile de reunire a familiei, identificare și acces la o locuință, găsirea unui loc de muncă etc.;
  • Cursuri de limba română.

Centrele „Blue Dot” au şi funcţia esenţială de a pune la dispoziția noilor veniți și refugiaților care stau pe o perioadă medie de timp informaţii de încredere, actualizate şi corecte, inclusiv cu privire la serviciile pe care le pot accesa prin intermediul mai multor canale de comunicare și în diferite limbi.

Totodată, în cadrul Centrului „Blue Dot Sector 3” mamele vor putea primi serviciile de care au nevoie, în timp ce copiii, indiferent de vârstă, vor beneficia de un spațiu dedicat unde se pot odihni, juca, învăța și desfășura activități de grup. În centrele „Blue Dot” vor fi disponibile dispozitive pentru accesarea școlii on-line.

Serviciile din cadrul Centrului „Blue Dot Sector 3” oferă susţinere şi altor categorii de persoane cu nevoi specifice, precum victimelor violenţei bazate pe gen şi persoanelor cu dizabilităţi.

Activitățile din cadrul Centrului „Blue Dot Sector 3” se vor desfășura de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 16:30, cu posibilitatea de adaptare în funcție de nevoile identificate și îmbinând asigurarea proximității fizice a serviciilor cu necesitatea ca unele dintre acestea sa fie mobile.

Pentru informații suplimentare, persoanele interesate se pot adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 prin intermediul adresei de e-mail office@dgaspc3.ro sau la numărul de telefon 0757.019.262.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati