Centrul Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială, deschis la Universitatea Politehnica din București

0
455
sursa foto: Facebook - Universitatea POLITEHNICA din București

Pentru a susţine dezvoltarea unui domeniu de importanţă strategică pentru România, Universitatea Politehnica din București a pus bazele unei structuri ample dedicate exclusiv rolului fundamental pe care îl are astăzi inteligenţa artificială în plan internaţional.

În acest context, Universitatea a inaugurat vineri, în cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Centrul Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială. Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi Universitatea Tehnică din Republica Moldova – şi se află sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Astfel, Centrul Naţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială va dezvolta un ecosistem de excelenţă în cercetare şi inovare în domeniul Inteligenţei Artificiale (IA) şi va crea un mediu dedicat cercetării fundamentale şi aplicate, ideilor inovatoare, cooperării între entităţile publice şi private care dezvoltă tehnologii de IA şi aplicaţiilor bazate pe IA. Acest ecosistem va permite României să fie poziţionată ca un jucător important în peisajul global european al Inteligenţei Artificiale, dar va oferi şi organizaţiilor interesate să implementeze aplicaţii ale IA oportunitatea de a beneficia de infrastructură de cercetare şi specialişti de cel mai înalt nivel.

Centrul urmăreşte stabilirea de parteneriate şi realizarea de proiecte comune de cercetare şi dezvoltare cu companii naţionale şi multinaţionale din România şi implementarea soluţiilor de IA în aplicaţii comerciale. Tehnologiile IA pot contribui la promovarea creşterii economice incluzive, la rezolvarea provocărilor globale – cum ar fi schimbările climatice şi asistenţa medicală îmbunătăţită – şi inclusiv în lupta împotriva pandemiilor. Domeniile abordate în cadrul centrului vor varia de la utilizarea IA în aplicaţii medicale, educative, în robotică, securitate cibernetică, până la sprijinirea domeniilor industriale de interes din România – inclusiv prin formularea de politici care să sprijine industria. Prin centrul de excelenţă, consorţiul îşi propune şi să atragă tinerele talente interesate să dezvolte domeniul.

„După cum ştim cu toţii, AI este un domeniu care a devenit din ce în ce mai important pentru toate industriile. În ultimul an, 7% dintre întreprinderile din UE cu cel puţin 10 angajaţi au folosit aplicaţii AI, iar numărul este în creştere rapidă. Rata anuală de creştere estimată a AI în organizaţii între 2020 şi 2027 este de 33,2%. Se preconizează că piaţa globală de AI va creşte în următorii câţiva ani, atingând o valoare de piaţă de 190,61 miliarde USD în 2025. Toate acestea sunt un indicator clar că există o nevoie profundă de un Centru Naţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială care să poată ajuta la îmbunătăţirea a ceea ce AI are de oferit societăţii în general, dar şi să ajute companiile să implementeze soluţii complexe pentru nevoi foarte specifice” – a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

La rândul său Rectorul UMF Carol Davila din Bucureşti, Prof.Dr.Viorel Jinga a subliniat că „începând de astăzi Centrul Naţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială va deschide noi şi noi orizonturi către tot ceea ce înseamnă cunoaştere aprofundată prin noile mecanisme informatice ce compun astăzi sisteme inovative integrate într-un ansamblu complex definit generic digitalizare, iar prin integrarea UMFCD în acest important parteneriat, medicina românească va înregistra în tot ansamblul său un plus de valoare considerabil amplificând procesele de digitalizare demarate deja în cadrul Universităţii noastre prin propriul Centru de inovaţie si e-Health”.

Centrul Internaţional de Excelenţă în Inteligenţă Artificială, constituit la iniţiativa Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, este animat de viziunea şi angajamentul de a studia şi dezvolta sisteme de Inteligenţă Artificială de încredere, sigure şi centrate pe om, într-o comunitate de cercetători care contribuie la dezvoltarea fundamentelor disciplinei, a tehnologiilor de Inteligenţă Artificială şi a aplicaţiilor de IA în rezolvarea problemelor din lumea reală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.