Centura București: CNAIR a scos la licitație studiu de fezabilitate pentru pasaje noi

0
1932

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat vineri licitație pentru studiul de fezabilitate necesar lărgirii la patru benzi a tronsonului cuprins între A2 și DN5.

  • Studiul va include și soluții pentru amenajarea a patru intersecții, la Ștefănești, Tunari, Splaiul Unirii și DC13 (Strada Leordeni), potrivit ministrului Transporturilor Cătălin Drulă.
„Compania de drumuri a lansat astăzi licitația pentru un studiu de fezabilitate în vederea creșterii siguranței rutiere și fluidizării traficului pe șoseaua de centură a Bucureștiului. Foarte important – pe semi-inelul sudic, între DN5 și A2 (rămas restant pentru modernizare), șoseaua va fi lărgită de la 2 la 4 benzi, iar acest proiect este inclus și el în licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate”, scrie ministrul Transporturilor pe pagina proprie de Facebook.
Potrivit lui Cătălin Drulă, proiectul va presupune amenajarea modernă a intersecțiilor de pe DNCB de la:
– Ștefănești,
 Tunari,
 Splaiul Unirii,
 DC13 (Strada Leordeni).

El mai spune că se vor face îmbunătățiri atât pe semi-inelul nordic, cât și pe cel sudic:

– se vor construi drumuri colectoare (paralele cu drumul național de centură, care se conectează cu acesta respectând standardele de siguranță. Practic, se evită accesul pe DNCB direct din interiorul proprietăților de pe traseu);

 vor exista pasaje sau pasarele pietonale, fie subterane, fie supraterane;

 vor fi amenajate trotuare, parcări și stații de autobuz;

 vor fi montate panouri fonoabsorbante.

Studiul de fezabilitate va analiza și felul în care drumul național de centură a Capitalei poate fi interconectat cu proiectele adiacente, gestionate de autoritățile locale sau centrale (spre exemplu, parcări park & ride sau platforme multimodale), astfel încât să existe o viziune integrată a transportului în zona București-Ilfov, potrivit lui Cătălin Drulă, scrie economica.net.
El a adăugat că proiectarea ambelor sectoare este estimată la circa 10 milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene, iar perioada maximă de finalizare a studiilor este de 10 luni. Ofertele se pot depune până la final de septembrie.

Anunțul de licitație publicat vineri în Sistemul Electronic de Achizții Publice (SEAP) prevede o valoare a contractului cuprinsă între  5,88 milioane de lei ș6,94 milioane de lei pentru „Elaborare Studiu de Fezabilitate – Identificare măsuri de sporire a siguranței traficului pe Centura existenta a Municipiului Bucuresti inclusiv îmbunătațirea unor intersecții de pe DN CB, Sector I cuprins intre A1 (km 55+520 – DN 1 km 71+490 / km 0+000) – A2 (km 23+600)”.

Durata contractului este de15 luni iar termenul de depunere a ofertelor este 27 septembrie 2021, potrivit anunțului din SEAP menționat mai sus.

Potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu, CNAIR intenționează să contruiască 10 pasarele pietonale pe Centura București,  între A1 și DN1 (Chiajna, Chitila, Mogoșoaia, Otopeni), dintre care cinci sunt incluse în această licitație, de peste 11 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.