Centura verde a Capitalei a primit raport de adoptare de la Comisia de Mediu din Camera Deputaților

Propunerea legislativă, co-inițiată de deputata REPER de Ilfov Oana Cambera, prin care pădurile din Ilfov vor beneficia de un regim strict de protecție este cu un pas mai aproape de a deveni realitate, primind un raport de adoptare în unanimitate de la Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților.

Capitala României este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, fiind întrecut doar de capitalele Albaniei și Macedoniei, conform clasamentului Numbeo realizat în funcție de indicele poluării. De asemenea, doar 7,5% din suprafața orașului este ocupată de spații verzi, ceea ce înseamnă că indicele de spațiu verde public este de doar 9,86 mp/locuitor, normele europene prevăzând 26 de mp/locuitor, iar cele ale Organizației Mondiale a Sănătății de 50 mp/locuitor, se transmite într-un comunicat REPER.

Mai mult, pădurile din jurul Bucureștiului dispar constant, fie prin tăieri legale, fie prin tăieri ilegale, iar capitala României, deși condamnată pentru calitatea aerului, este una din puținele capitale europene fără o centură verde de protecție strictă, în care să încurajăm reconstrucția ecologică.

„Viața oamenilor din această regiune este cu 4 ani mai mică decât a altor români. De aceea, proiectul nu este unul abstract, ci este concret despre viața oamenilor și calitatea acesteia. Tăierile care se produc în pădurilor din jurul Bucureștiului împreună cu datele pe care le avem despre poluare și impactul acesteia asupra sănătății au condus către această intervenție legislativă și mă bucură susținerea tuturor colegilor parlamentari. Sper că în câteva săptămâni vom avea inițiativa la vot în plenul Camerei Deputaților, astfel încât să fie promulgată lege până la finalul anului. Pădurile Corbeanca, Vlădiceasca, Tunari, dar și arii naturale protejate, precum Scroviștea, Snagov, Cernica și Situl Natura 2000 Căldărușani Dridu sunt doar câteva dintre pădurile din jurul Bucureștiului afectate de tăieri în ultimii ani, deși locuitorii din apropierea acestor zone au întreprins numeroase proteste, sesizări și reclamații către autorități ”, a declarat Oana Cambera, co-inițiatoare și vicepreședintă a REPER.

Proiectul inițiat de Oana Cambera (REPER) şi Diana Buzoianu (USR) a cuprins eforturile societăţii civile de a stopa tăierile şi de a proteja aceste păduri, coagulate pe platforma civică ”Împreună pentru Centura Verde”, a cărei iniţiatori sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine şi conservaţionist şi Florin Stoican, preşedinte al asociaţiilor Kogayon şi Parcul Natural Văcăreşti. Platforma reuneşte peste 50 de fundaţii şi asociaţii, parteneri şi susţinători dar şi ambasadori ai societăţii civile iar de la depunerea proiectului s-au alăturat colegi de la PNL, PSD și UDMR, printre care se numără și Barna Tanczos și actualul Ministru al Mediului, Mircea Fechet.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati