Ceremonia istorică în Capitală. Se încheie misiunea Armatei Române în Afganistan

Ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan a început, la Arcul de Triumf din Capitală. Primii care vor defila sunt militarii care au fost răniţi în cei 19 ani în care soldaţii români au participat la misiuni de luptă în Afganistan.

La eveniment participă Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu participă.

Vor defila pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

Vezi aici video cu ceremonia militară

”Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii. De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii”, a transmis Ministerul Apărării, potrivit news.ro.

Instituţia anunţă că, pe timpul ceremoniei, se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave vor survola monumentul.

”Militarii care participă la activitate au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schemă completă, iar evenimentul se desfăşoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Ministerul Apărării Naţionale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declaraţiei comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniştrilor de externe si miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.

Primul contingent, alcătuit din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit sâmbătă, 8 mai, în Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Trafic restricţionat în zona Arcului de Triumf

Brigada Rutieră informează că, miercuri, până la ora 16,00, traficul este restricţionat în zona Arcului de Triumf din Capitală.

Pentru buna desfăşurare a activităţilor, până miercuri, la ora 16,00, traficul rutier va fi restricţionat după cum urmează:

* închiderea alveolei în dreptul staţiei STB din Piaţa Arcul de Triumf, sensul de mers dinspre Bd. Constantin Prezan către Piaţa Presei Libere.

* restricţionarea parcării autovehiculelor pe Strada Docenţilor şi în alveola de pe Bulevardul Kiseleff în zona Monumentului Infanteriei.

Miercuri, în intervalul orar 06,00 – 14,00, sunt următoarele restricţii:

* blocarea traficului rutier pe Şoseaua Kiseleff şi străzile adiacente între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, cu specificaţia că în pasajul din Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal;

* blocarea traficului rutier pe Bulevardul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi străzile adiacente;

* blocarea traficului rutier pe Strada Alexandru Constantinescu, între Bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf;

* blocarea traficului rutier pe Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, între Bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcului de Triumf, precum şi străzile adiacente;

* blocarea traficului rutier pe Strada Docenţilor, între străzile Clucerului şi Gheorghe Brătianu, precum şi pe străzile adiacente.

Miercuri, începând cu ora 20,00, până joi, ora 16,00:

* blocarea traficului rutier pe benzile 1 şi 2 în Piaţa Arcul de Triumf şi pe Strada Alexandru Constantinescu, pentru demontarea tribunei oficiale;

Rute ocolitoare recomandate:

* Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Bd. I Mihalache – Piaţa Victoriei;

* Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – str. Turda – Podul Grant;

* Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – DN1;

* Şos. Ştefan cel Mare – str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – DN 1.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor auto să evite deplasarea în zona de desfăşurare a evenimentului, să circule cu maximă atenţie, să folosească rutele ocolitoare, să nu parcheze autovehiculele în apropierea zonelor restricţionate pentru circulaţie şi să opteze, în perioada menţionată, pentru transportul public de suprafaţă sau metrou.

De asemenea, se solicită respectarea semnalelor agenţilor de poliţie rutieră aflaţi în trafic pentru devierea acestuia.

Harta cu restricţiile de trafic şi rutele ocolitoare poate fi consultată pe site-ul Brigăzii Rutiere a Capitalei, www.brigadarutiera.ro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati