Certificatul COVID pentru angajați a fost respins de Senat

Senatorii au dezbătut și votat, miercuri, proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Legea nu a strâns suficente voturi pentru a fi adoptată. Senatul este prima cameră seziată. Proiectul merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

  • Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, potrivit proiectului.

Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege.

Legea urmează să meargă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Lista instituțiilor în care certificatul verde devine obligatoriu

Personalul din:

• toate unităţile sanitare, publice şi private
• toate unităţile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
• din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și unitățile subordonate
• din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unitățile subordonate
• din unitățile de asistenţă medicală profilactică şi curativă
• din laboratoarele de analize medicale, publice şi private
• care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente
• centrele de asistență sociale
• sistemul de învățământ preuniversitar și superior
• autoritățile, instituțiile publice și de interes public , de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan
• membrii Camerei Deputaților și ai Senatului
• persoanele care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivelor entități.

Măsura, în forma votată de Senat, nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Ce pățești dacă nu ai certificat COVID

Raporturile de serviciu, respectiv contractele in baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private, care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziția scrisă a organului de conducere a unității emisă în condițiile legii.

Suspendarea operează de drept sau continuă, după caz, fără plata drepturilor salariale, de la data la care personalul încetează să mai prezinte certificat digital al UE privind COVID-19. Perioada de suspendare dispusă în conditiile alin. (2) se calculeaza prin cumulul tuturor zilelor de suspendare până la împlinirea numărului maxim de 30 de zile.

În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare raportul de serviciu, respectiv contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept. Încetarea se constată prin dispoziția scrisă a organului de conducere a unității emisă în condițiile legii.

În situația in care personalul din unitățile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul dispune fie prelungirea suspendării pentru o nouă perioada de 30 zile, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea la inițiativa angajatorului, în condițiile legii.

Suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19. În acest caz persoana vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID19, beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligația încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverința de vaccinare.

Ce pățesc cei care nu respectă legea

Nerespectarea obligațiilor în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, aplicată unităților publice și private.

Nerespectarea obligațiilor prevăzute în sarcina conducerii unităților publice si private prevăzute reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicată conducerii unității respective sau persoanei desemnate de aceasta pentru îndeplinirea obligațiilor.

Nerespectarea obligațiilor reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei, aplicată persoanelor prevăzute de lege precum și persoanelor fizice – furnizori de servicii, de dispozitive si de medicamente.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati