„Cerul în mai multe lungimi de undă”, expoziţie temporară la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să viziteze la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21) expoziţia temporară „Cerul în mai multe lungimi de undă”, care se va deschide începând cu data de 21 martie, ora 14.00.

Vizitatorii vor putea vedea imagini ale cerului în mai multe tipuri de lumină: raze-X, infraroşu, radio, ultraviolet şi gamma şi înţelege cum ar arăta bolta cerească dacă am avea ochi sensibili la tipurile respective de lumină, precum şi ce feluri de obiecte s-ar vedea.

„Ochiul omenesc este limitat în privinţa luminii pe care o detectează. Dacă priveşti universul doar cu ochii şi doar prin telescoapele optice, este imposibil să explici toate fenomenele cosmice şi modul în care funcţionează stelele. Din acest motiv, astronomii au inventat telescoape şi detectori prin care se poate observa lumina invizibilă emisă de găurile negre, stelele reci şi fierbinţi, norii de praf şi de gaze în care se formează stele şi planete.

În expoziţie sunt folosite imagini luate de telescoape spaţiale şi terestre, mozaicuri de imagini, toate proiectate pe bolta cerească pentru a ne arăta cum s-ar vedea cerul. De asemenea, vom explica toate tipurile de lumină, cum se produc, cine le emite şi vom face o incursiune în spectrul electromagnetic, adică în toate tipurile de lumină care există în Univers.

Începând cu data de 21 martie, la Observatorul Astronomic veţi putea cunoaşte şi observa cerul în mai multe tipuri de lumină, exemplificat pe şase panouri de mari dimensiuni, expuse în spaţiul expoziţional de la etajul 2.

Dacă doriţi să vedeţi cum arată cerul în unde radio, infraroşu, raze-X şi raze gamma şi să-l comparaţi cu cel vizibil cu ochiul liber, vă aşteptăm la Observator”, a declarat Adrian Şonka, muzeograf, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Secţia Antropologie Urbană a Muzeului Municipiului Bucureşti. Alături de curatorul Adrian Şonka, realizatori ai expoziţiei sunt Corina Tiţescu, Mihai Dascălu şi Tudor Mihăescu.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 30 septembrie 2023 de marţi până sâmbătă, între orele 14.00 – 22.00 (duminică şi luni închis).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati