Cîmpeanu: Dacă nu se întrunesc condițiile necesare din perspectiva infrastructurii sau a resursei umane, școala se va face online

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a explicat că o școală poate fi exceptată de la încadrarea automată în scenariul în care se regăsește localitatea, atunci când unitatea de învățământ respectivă are „probleme de infrastructură sau care au probleme de resursă umană, probleme care împiedică asigurarea condițiilor necesare derulării procesului de învățământ”. Într-o situație de acest gen, cursurile se vor desfășura în sistem online, a precizat demnitarul, sâmbătă, la postul B1 TV.

Întrebat despre situația școlilor din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei și, mai precis, dacă există situații în care revenirea la clase nu se va face de luni din cauza lipsei de căldură din unitățile de învățământ, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Ordinul de ministru comun Educație-Sănătate prevede foarte clar încadrarea în scenariile verde, galben, roșu corespunzător cu rata de infectare – mai mică de 1 la mie, între 1 și 3 la mie, peste 3 la mie, dar nu mai mult de 6 la mie, caz în care localitatea intră în carantină. Excepție de la această încadrare automată în scenariul în care se găsește localitatea pot face acele școli care au probleme de infrastructură sau care au probleme de resursă umană, probleme care împiedică asigurarea condițiilor necesare derulării procesului de învățământ. În această situație, școala va intra în online, se va face online. Dacă nu se întrunesc condițiile necesare din perspectiva infrastructurii sau a resursei umane, școala intră în online”.

„Nu vrem să periclităm siguranța copiilor în școli. În acest sens, ordinul de ministru, articolul 3.2 coroborat cu 4.2, prevede următorul lucru – în situațiile punctuale în care, spre exemplu, nu există posibilitatea asigurării unei distanțări corespunzătoare, respectiv containere, sau în situația în care nu există aprovizionare cu apă caldă și căldură, deci probleme de infrastructură, Inspectoratul școlar județean sau Inspectoratul Municipiului București aprobă trecerea în online a acestor unități de învățământ, a acestor școli, chiar dacă ele se încadrează în mod normal într-un anumit scenariu, verde, galben sau roșu. Această hotărâre a inspectoratului școlar este validată prin hotărârea consiliului județean pentru situații de urgență, respectiv consiliul municipiului bucurești”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Întrebat dacă există asemenea situații, el a răspuns: „Sunt cinci astfel de situații în București”. E vorba despre două licee, grădinițe, dar și despre „o situație discutabilă” la Liceul Traian Vuia, despre care ministrul a declarat că impune o analiză aprofundată pentru a se vedea dacă într-adevăr infrastructura nu permite desfășurarea cursurilor față în față.

„Există o altă situație care trebuie luată în considerare. În cazul în care mai mulți profesori înregistrează probleme care îi împiedică să meargă fizic în școli și nu există posibilitatea înlocuirii acestora, în mod firesc acea școală trebuie să treacă în online din lipsă de resursă umană disponibilă pentru a asigura procesul de învățământ față în față. Acestea sunt excepțiile, repet, care presupun aprobarea inspectoratului școlar și validarea la nivelul consiliului județean pentru situații de urgență”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati