Ciprian Ciucu, primarul Sectorul 6 al Capitalei, a anunțat într-o conferintă de presă că a elaborat un plan prin care să fie realizate Planuri Urbanistice Zonale în care să fie implicați și dezvoltatorii imobiliari. Aceștia vor trebui să se țină cont de anumite cerințe, printre care dezvoltarea obiectivelor de utilitate publică, astfel încât aceștia să se ocupe de drumuri, de parcuri și de școli.
Astfel, primarul Ciprian Ciucu propune implicarea mediului de afaceri în iniţierea de Planuri Urbanistice Zonale în Sectorul 6, dar în condiţiile stabilite de autoritatea locală.
Potrivit edilului de sector, suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 de către CGMB reprezintă o oportunitate pentru introducerea de practici de urbanism „ca la carte”.
„Până acum, dezvoltarea a fost dictată de către dezvoltatorii imobiliari, iar primăria a avut un rol reactiv și nici nu și-a îndeplinit mandatul de verifica respectarea normelor existente.
Dezvoltarea haotică generează costuri, externalități nedorite în calitatea vieții oamenilor și în bugetul Primăriei. Dezvoltatorii vând mii de apartamente, aglomerează zone, fac profit, apoi, oamenii, cumpărătorii de bună credință, vin la primărie să le facă grădinițe, creșe, școli, spitale, să le tragă utilități, să le facă străzi.
Bugetul de investiții al primăriei nu ține pasul nici pe departe cu bugetele cumulate ale dezvoltatorilor. Și nu se poate ca unii să fie doar cu profitul și fără responsabilități și alții doar cu responsabilitățile”, a spus primarul de sector într-o conferință de presă.
El a atras atenția că dezvoltările din ultimii ani au creat probleme tot mai mari și în ceea ce privește traficul din oraș, dar și aglomerarea școlilor, în condițiile în care familiile care s-au mutat în ansamblurile rezidențiale din comunele care se învecinează cu Sectorul 6 își trimit copiii la școlile din oraș.
Cum vor fi întocmite PUZ-urile în Sectorul 6 al Capitalei
Ciprian Ciucu a prezentat soluția găsită pentru Sectorul 6. Astfel, PUZ-ul fie va fi atribuit direct către o firmă de consultanţă (punctul 3), fie se va face un parteneriat cu mediul de afacer (3.1).
„Vrem să fim parteneri cu cei care dezvoltă în Sectorul 6, așa că îi chem să lucreze împreună cu noi la PUZ-uri. (…) Propun să implicăm mediul de afaceri care să iniţieze PUZ-uri, dar în condiţiile Primăriei Sectorului 6, de aceea, vom forma la nivelul Consiliului Local al Sectorului 6 o comisie specială formată din consilieri locali care vor face, cu asistenţă de specialitate, un regulament şi vor stabili nişte criterii generale de atribuire şi rolul principal al acestei comisii (…) va fi ca, pe baza regulamentului pe care ei îl vor face, să selecteze o comisie de experţi, (…) care să fie urbanişti, arhitecţi, oameni cu probitate morală, incoruptibili şi care vor gira cu credibilitatea lor că sunt interesaţi de dezvoltare ca la carte şi nu de dezvoltare haotică”, a declarat Ciucu.
Edilul menționează că experţii vor selecta propunerile care vin din partea dezvoltatorilor.
„Va urma etapa de fundamentare, în care vom avea studii de urbanism, de morfologie urbană, utilizarea terenurilor, cadru natural şi peisaj urban, tipuri de proprietate, plan de acţiune şi studii de specialitate. (…) Aici va rezulta o primă variantă, care deja va intra în dezbatere, nu se va face nimic pe ascuns, (…) vom consulta populaţia, vom consulta fiecare om din zonă şi vom corecta, dacă ceva nu este în regulă cu această primă versiune a documentului, îl vom corecta şi îl vom îmbunătăţi. După consultare, vom avea direcţia de dezvoltare pe acea zonă, ea va fi cuprinsă în masterplan, după care va intra pe etapa de reglementare pentru a primi toate avizele”, a explicat Ciprian Ciucu.
El a menţionat că, ulterior, PUZ-ul va fi transmis Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru aprobare.
„Cred că dezvoltarea nu poate fi oprită într-un oraş ca Bucureştiul, dar nici nu se mai poate continua ca până acum. Am trecut de etapa în care autoritatea locală e doar reactivă. Este esențial ca PUZ-urile pe care le vom dezvolta să fie fără cusur, pentru că eu va trebui să le susțin în fața Consiliului General. Atenție! Nu voi susține PUZ-uri cu probleme și care să nu slujească interesul public, interesul comunității, este vorba despre credibilitatea mea”, a conchis Ciprian Ciucu.