Prim-ministrul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea de astăzi a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe care a convocat-o pentru pregătirea transmiterii către Comisia Europeană, în următoarele zile, a celei de-a doua cereri de plată, cu termen de depunere în cursul lunii decembrie.
Valoarea acestei cereri de plată se ridică la 2,8 miliarde de euro, care se adaugă la prefinanţarea de 3,7 miliarde euro şi prima tranşă deja încasată de România, în valoare de 2,6 miliarde euro.
Premierul a analizat în detaliu, împreună cu participanţii la reuniune, stadiul îndeplinirii jaloanelor aferente acestei cereri de plată, solicitând ministerelor şi instituţiilor coordonatoare să acorde prioritate maximă finalizării celor 51 de jaloane şi ţinte cu termen de realizare în primele două trimestre ale acestui an, asociate celei de-a doua cereri de plată.
Accentul a fost pus îndeosebi pe jaloanele şi ţintele considerate vitale pentru aprobarea celei de-a doua cereri de plată pe care România o va înainta Comisiei Europene. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut clarificări pentru fiecare caz în parte, subliniind importanţa accesării fondurilor de care România poate beneficia prin PNRR.
„Nu ne putem permite să ne abatem de la angajamentele asumate pentru că foarte multe elemente legate de procesele de reformă, investiţii şi chiar de stabilitate economică depind de accesarea acestor bani. Vrem să ne asigurăm că şi a doua cerere de plată va fi aprobată de Comisia Europeană, astfel încât la începutul anului viitor România să primească şi această tranşă de bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
În cadrul reuniunii de astăzi au fost trecute în revistă şi stadiile de realizare ale celor 55 de jaloane şi ţinte cu termene de realizare în trimestrele III şi IV ale anului 2022, la care se va raporta ce-a de-a 3-a cerere de plată pe care România urmează să o transmită Comisiei Europene în primăvara anului viitor.